Türk Halkları Çocuk Edebiyatı Sempozyumu Kafkas Üniversitesi'nde başladı

Azerbaycan’da verdiği kaliteli eğitimle tanınan Kafkas Üniversitesi yaptığı uluslar arası organizasyonlarla da adından söz ettiriyor.
BAKÜ (CİHAN)- Azerbaycan'da verdiği kaliteli eğitimle tanınan Kafkas Üniversitesi yaptığı uluslar arası organizasyonlarla da adından söz ettiriyor. Üniversite, bugün başlayan ‘Uluslar arası Türk Halkları Çocuk Edebiyatı Sempozyumu 'na ev sahipliği yapıyor. 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç, Abdullah Hak Hamit Tarhan'ın ‘'Kim demiş ki çocuk küçük bir şeydir. Bir çocuk belki en büyük şeydir''sözünü hatırlattı. Saniç, çocukların yaşının ve cisminin aksine büyük olduklarını söyledi. Rektör Saniç her çocuğun zengin hayal gücü sayesinde büyük olduğunu ve bu hayal gücü sayesinde bütün dünyayı ayakları altına alabileceğini ifade etti. Saniç ‘'Geleceğin teminatı olmalarından dolayı göz bebeğimiz olmaları gereken çocuklarımız hakkında ne kadar konuşulsa ne kadar yazılsa azdır''dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANINDAN ÖVGÜ DOLU SÖZLER
Sempozyuma katılan Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Mısır Merdanov, Kafkas Üniversitesi'nin eğitime olan katkılarından dolayı her türlü övgüyü hak ettiğini söyledi. Merdanov üniversitenin kuruluşu üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, ülkede örnek bir kurum haline geldiğini aktardı. Azerbaycan Milli Eğitim Bakan, sadece Kafkas Üniversitesi'nin değil Türk liselerinin çatı kuruluşu olan Çağ Öğretim‘e bağlı olan bütün okulların, ülkesinde örnek eğitim kurumları olduklarının altını çizdi. 
Mısır Merdanov, düzenlenen çocuk sempozyumunun çok önemli olduğunu dile getirdi. 

Etkinliğe katılan Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Yazar Anar da konuşmasında, çocukların eğitimi konusuna değindi. Anar, ‘'Bütün büyükler çocuk oldular, bütün çocuklar da bir gün gelecek büyüyecekler. Büyüklerin insani kaliteleri çocuklukta okudukları kitaplarla paraleldir.''dedi. Ünlü yazar çocukların gelecekte nasıl bir birey olmalarının da günümüzde okudukları kitaplarla ilgili olduğunu söyledi. Anar, şahsın hangi meslekten olursa olsun kitapsız büyümesi veya yetişmesinin imkansız olduğunu ifade etti. 

Açılış konuşmasının ardından gazetecilere açıklamada bulunana Mısır Merdanov, çocuk edebiyatı konusunda bağımsızlığın ilk yıllarında çok büyük problemler yaşadıklarını, fakat bu süreci başarıyla tamamladıklarını aktardı. Bakan Merdanov, Azerbaycan'ın Kril alfabesinden Latin alfabesine geçtiğini de hatırlatarak, bu sürecin sancılı geçtiğinin altını çizdi. Merdanov, okul kütüphanelerinde hem de kitap satış noktalarında rahatlıkla çocuk kitaplarının bulunabildiğini söyledi. Azeri Bakan, Kafkas Üniversitesi'nde yapılan sempozyumun da bu konuda ülkenin geldiği noktayı gösterdiğini ifade etti. 

Rektör Saniç de basına yaptığı açıklamada, sempozyumun Türk dünyasındaki çocuklar arasında kültürel bağ oluşmasına zemin olacağının altını çizdi. 

Programın sonunda Azerbaycan'ın tanınmış ses sanatçısı Ağadadaş Ağayev ve çocuklardan oluşan folklor grupları sahne aldı 

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve iki gün sürecek sempozyuma ; Azerbaycan, Türkiye, Rusya, Özbekistan,Kazakistan, Kırgızistan, Dağıstan, Gürcistan ve Makedonya'dan 27 ayrı üniversiteden akademisyenler, şairler yazarlar ve çocuk gazetelerinin editörleri katılıyor. 
CİHAN

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır