Bahtiyar Vahapzade sempozyumu başladı

Bahtiyar Vahapzade sempozyumu başladı
13 Aralık 2012 Perşembe 21:31
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de merhum şair Bahtiyar Vahapzade’nin fikir ve eserleri ile ilgili uluslararası sempozyum başladı. Kafkas Üniversitesi'nde düzenlenen ve çeşitli ülkelerden 100'den fazla akademisyenin katıldığı sempozyum üç gün sürecek
Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunması ile başlayan Vahapzade sempozyumuna şairin eşi Dilare Hanım, Azerbaycan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Gulu Nevruzov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumda konuşan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Saniç, Vahapzade’nin eserlerinin ana konularının vatan, anadil ve halkın dertleri ile millet sevgisi Allah sevgisi ve aile gibi konular olduğunu belirtti. Şairin kendine has bir üslubu olduğunu da ifade eden Saniç, "Vahapzade milletine ve vatanına bağlı aynı zamanda bütün insanlık için dertlenen alem şümul birisi idi." dedi.
Azerbaycan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Gulu Nevruzov ise Vahapzade'nin bu sempozyumla anılmasına ‘bir şairin hayatının öğrenilmesi’ şeklinde bakmanın doğru olmayacağını söyledi. Nevruzov, "Bu sempozyumu sıradan bir şairin hayatının araştırılması değil Azerbaycan’ın değerleri tehlikeye girdiği zaman hak sesini en yüksek şekilde dile getiren bir Azerbaycan aydınını anmak olarak değerlendiriyorum." dedi
Büyükelçi Alper Coşkun, Vahapzade’nin, hayatı ve çalışmaları ile çok zor koşullar altında öz benliğine sahip çıktığını bildirdi. Coşkun, şairin ülke değerlerine ‘söz ile sahip çıkma’ modelini seçtiğini ifade etti. Büyükelçi Coşkun, Vahapzade’nin Azerbaycan’ın en ağır döneminde yaptığı mücadele ile bütün Türk dünyasına örnek olduğunu bildirdi.
Milletvekili Nizami Caferov ise Vahapzade'nin hiç kimsenin konuşamayacağı bir fikri rahatlıkla ifade etme cesaretinin; hiç kimsenin duyamayacağı hissi duyma kabiliyetinin olduğunu kaydetti.
Programın sonunda Büyükelçi Alper Coşkun şairin eşi Dilara Hanım ve sempozyuma destek veren kurumların temsilcilerine hatıra plaketi verdi.
Basına açıklamalarda bulunan Alper Coşkun Kafkas Üniversitesi'nde yapılan bu sempozyumla Vahapzade'nin fikirleri ve eserlerinin dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen akademisyenler vasıtasıyla derinlemesine öğrenilme imkanı olacağını bildirdi.
Kafkas Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Bayram Gündoğdu, Azerbaycanın ‘halk şairi’ Vahapzade’nin, hayatını halkına adamış biri olduğunu söyledi. Gündoğdu, Vahapzade’yi daha iyi tanımlamak adına şairin sima olarak Necip Fazıl'a, fikir dünyası olarak Mehmet Akif'e, söyleyiş tarzı olarak da Yunus Emre'ye benzediğini ifade etti.
Birinci Bahtiyar Vahapzade Sempozyumu Azerbaycan Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Gaye Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü, Şeki Valiliği ve Diyalog Avrasya Platformu'nun katkılarıyla yapılıyor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır