Amasya’da “Aksu Mucizesi” sergisinin açılışı

19 October, 2011
 Azerbaycan Cumhuriyetinin devlet bağımsızlığının berpasının 20. yıldönümü anısına yapılan “Aksu Mucizesi” sergisinin açılışı “Mövlana İsmayıl Siraceddin Şirvani ve Kafkaslı Müridler” kitabının takdimi ile “Azerbaycan’dan Amasya’ya Şirvanlılar” konferansı, 14 Ekim 2011 Cuma günü saat 15.00’te Saraydüzü Kışlası Kültür Merkezinde yapıldı.
Türkiye'nin Amasya şehrinde Saraydüzü Kışlası Kültür merkezinde "Aksu mucizesi" isimli sergi açıldı. Farizkhalilli.wordpress.com sitesinde yayınlanan bilgilere göre, “Miras Kültürel Mirasın Öğrenilmesine Destek Derneği’nin organizatörlüğünde Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsızlığının berpasının yirminci yıldönümü dolayısıyla yapılmıştır.
Sergide Aksu arkeoloji ekspedisiyası (grubu) materyallarından oluşan resim ve foto gösterileri yapılmaktadır.
Serginin Amasya’da başlamasının sebebi Çar Rusyası tarafından Şirvan Hanlığında işgal politikası yapılırken, yerli aydınların bir kısmının Amasya şehrine göç ederek, orada meskun olmalarıdır.  Hatta Amasyada yaşayan Şirvanlılardan Şirvanizade Mehmet Rüştü Paşa 19. yüzyılın 70-li yıllarında Osmanlı devletinin sadrazamı olmuştur.
Bu aydınlardan biri de Mevlana İsmail Siraceddin Şirvani olmuştur. Uzun yıllar Mevlana İsmail Siraceddin Şirvani irsini araştıran Kafkas Üniversitesinin doçenti, Kafkas Araştırmaları Enstitüsünün başkanı Mehmet Rıhtım da serginin açılışında iştirak etmiş, bunun yanısıra MİRAS Derneği’nin başkanı Fariz Halilli ile birlikte hazırladığı “Mevlana İsmail Siraceddin Şirvani ve Kafkaslı müridler” kitabı sergiye katılanların dikkatine sunulmuştur. Sergi çerçevesinde “Azerbaycan’dan Amasya’ya Şirvanlılar” konferansı da geçirilmiştir.
Doçent Mehmet Rıhtım İsmail Şirvani ve onun halifesi Hamza Nigari’nin hayat ve faaliyeti hakkında ilginç bilgiler vermiş, Hamza Nigari’nin şiirlerinden, irsinin ehemmiyetinden bahsederek, Amasya’da Uluslararası Hamza Nigari Sempozyumu planladıklarını söylemiştir. 
Serginin açılışını yapan vali Abdülcelil Öz Azerbaycan’ın bağımsızlığının yirminci yıldönümü dolayısıyla böyle bir serginin Amasya’da yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirmiştir. Amasya ile Şirvanlıların arasında ayrılmaz bir bağ olduğunu vurgulayan vali gelecekde ekonomik, kültürel ve türizm sektörlerinde işbirliği yapılmasında istekli olduklarını belirtmiştir. Sergiyi ilgiyle izleyen vali “Azerbaycan’dan Amasya’ya Şirvanlılar” konferansını da dinlemiştir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

VİCDAN SUSTUĞUNDA : Download PDF