TBMM BAŞKANI TOPTAN AZERBAYCAN'DA...



TBMM Başkanı Köksal Toptan'a, Kafkas Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.
18 Haziran 2008 Çarşamba

Bakü'deki temaslarının 2. gününde Toptan, beraberinde eşi Saime Toptan ve milletvekilleriyle, Atatürk Anadolu Lisesinin ardından Kafkas Üniversitesine geçti. Kafkas Üniversitesine gelişinde Toptan'ı öğrenciler, Türk ve Azeri bayraklarıyla karşılayıp, folklor gösterisi sundu. Burada, Toptan'a fahri doktora unvanı verilmesi dolayısıyla bir tören düzenlendi. Fahri doktora unvanını alan Toptan, cübbe giydi ve kep taktı. Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç, Toptan'a plaket ve diploma da sundu. Daha sonra konuşma yapan Toptan, sözlerine, ''Çok heyecanlıyım. Ne elimdeki nota bakmam ne de okumam mümkün'' diyerek başladı. Bugün, gururla hatırlayacakları pek çok güzelliğe tanıklık ettiklerini ifade eden Toptan, bir yanda Azerbaycan'ın, kısa sayılacak sürede elde ettiği başarıyı gördüklerini, diğer yandan da iki devlet bir milletin nasıl olabileceğinin cevabını bulduklarını belirtti. Köksal Toptan, iki ülke arasında tarihi, kültürel derinliğinin, din, dil kardeşliğinin kökeninde, ortak geçmiş ve ortak tarihin yattığını dile getirdi.
''ELBETTE BİR MİLLET OLACAK''
Toptan, ''1918'de Azerbaycan'ın azadlık mücadelesinde Nuri Paşa komutasında Anadolu'dan gelen askerlerin desteğini, diğer yandan Kurtuluş Savaşında Azeri kardeşlerimizin, Anadolu'da bizim verdiğimiz mücadeleye katkısını hatırlıyorum. Kanları, canları birbirine karışmış, aynı şehitlikte koyun koyuna yatan millet, elbette bir millet olacak'' diye konuştu. Kendilerini, gelecek çağa taşıyacak en önemli köprünün, eğitim olduğuna işaret eden Toptan, eğitimin, çağın en büyük kalkınma aracı olduğunu söyledi. Köksal Toptan, ''Bir reji odası olacaksa, burada kendi çocuklarımızın oturması gerekiyorsa, bizim için yapacak daha çok şeyimiz var'' dedi. Kendisine verilen fahri doktora unvanının, hayatının sonuna kadar şerefle taşıyacağı bir paye olduğunu dile getiren Toptan, ''İleride işsiz kalırsam, sizden fahri doktora aldığımı söyler, ders veririm'' diye espri yaptı.
TÜRK DÜNYASI PARLAMENTERLER ASAMBLESİ
Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toptan, Türk Dünyası Parlamenterler Asamblesi kurmaya çalıştıklarını açıkladı. TBMM Başkanı Toptan, Türk dilini konuşan ülkelerin parlamenterlerini bir araya getirmeye çalıştıklarını, ayrıca, başka ülkelerde bulunan Türk kökenli milletvekillerinin gözlemci olmasını istediklerini kaydetti. Toptan, bunun için Antalya'da meclis başkanvekilleri, Astana'da genel sekreterler düzeyinde bir toplantı yaptıklarını, gelecek günlerde de meclis başkanlarının bir araya geleceğini söyledi. Köksal Toptan, daha sonra Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov'un, Milli Meclisin kuruluşunun 90. yıldönümü etkinlikleri için Bakü'ye gelen Meclis Başkanları onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

VİCDAN SUSTUĞUNDA : Download PDF