İşte Türkçe Olimpiyatları Şarkı finalistleri:Azerbaycan-Hatice Alizade (Ben Seni Sevdiğimi)

6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılmak üzere 110 ülkeden Türkiye'ye gelen öğrencilerin TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyareti renkli görüntülere sahne oldu. Toptan, yöresel kıyafetleri ile gelen öğrencileri, "Burada edindiğiniz dostlukları ülkenize taşıyacak, dünya barışına hizmet edeceksiniz." sözleri ile karşılarken minikler Meclis Başkanı'na şarkı ve şiirlerden oluşan küçük bir konser verdi.
6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılmak üzere 110 ülkeden Türkiye'ye gelen öğrencilerin TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyareti renkli görüntülere sahne oldu. Toptan, yöresel kıyafetleri ile gelen öğrencileri, "Burada edindiğiniz dostlukları ülkenize taşıyacak, dünya barışına hizmet edeceksiniz." sözleri ile karşılarken minikler Meclis Başkanı'na şarkı ve şiirlerden oluşan küçük bir konser verdi. Tanzanya'dan gelen Ali Asgher Abbas, 'Seviyorum Seni', Kırgızistan'dan gelen Venera Suserenko ise 'Deniz ve Mehtap' şarkısını seslendirdi. Pakistanlı öğrenci Raskil Kamaş ile Myanmarlı Homaira Pyae Wen Naing ise Anne şiirini seslendirdi.
6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda dün akşam şarkı yarışması heyecanı yaşandı. Ön elemeleri geçen 19 yarışmacı, şarkı finalinde Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'ni dolduranlara unutamayacakları bir gece yaşattı. Jüri birbirinden güzel şarkı ve türkü söyleyen öğrencileri seçmekte zorlanırken halkın oylarına sunulmak üzere 10 ülke belirlendi.
'Hepsi gönlümüzün birincisi' denilerek ilan edilen Türkçe Olimpiyatları Şarkı yarışmasında 10 finalist, Azerbaycan, Türkmenistan, Letonya, Kamboçya, Tacikistan, Endonezya, Moğolistan, Rusya, Arnavutluk, Yemen oldu. Bu ülkelerden ilk üçe girecekleri ise halk, cep telefonlarından göndereceği mesajlarla (sms) belirleyecek. Bugünden itibaren başlayacak sms'ler, İstanbul'da 1 Haziran'da gerçekleştirilecek ödül törenine kadar devam edecek.
İlker Gültekin'in sunuculuğunu yaptığı gece, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Olimpiyat Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam'ın açılış konuşmasıyla başladı. Sağlam, olimpiyatları düzenlemekteki temel amaçlarının, 'Türkçenin bir sevgi ve hoşgörü dili olarak bütün dünyada giderek daha yaygın bir şekilde gelişmesini, bir kültür ve ilim dili olarak dünya dilleri arasında daha da mümtaz bir yere ulaşmasını sağlamak' olduğunu söyledi.
Atatürk'ün "Her Türk Türkçeyi daha da geliştirmek için elinden geleni yapacaktır." sözünü hatırlatan Sağlam, "Bu bize verilen kutsal bir görevdir. İşte Türkçe Olimpiyatları bu görevin 5 kıtada 110 ülkede gerçekleşmiş halidir." dedi. Dünyanın dört bir tarafına yayılan okullarda görev yapan öğretmen ve onlara destek olan işadamlarını 'kahraman' olarak niteleyen Mehmet Sağlam, "Bir de çok uzaklarda bu işin bir fikir babası var, onun manevi desteğiyle bütün bu işler yürüyor. Ona da buradan minnetlerimizi, şükranlarımızı sunuyoruz." diye konuştu.
Dünya Renkleri Korosu'nun sahnelediği 'Aşure tadında dünya barışı' dans tiyatrosu gecede, dostluk, kardeşlik, sevgi mesajları verdi. Oyuncuların açtığı 'Aşure tadında Türkçe Olimpiyatları' pankart yoğun alkış aldı. Sahnede dekor olarak ise tüm dünyanın aynı gemide olduğunu simgeleyen ülke bayraklarının süslediği yelkenlerden oluşan gemi kullanıldı.
Başkanlığını Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın'ın yaptığı jüride sanatçı, yapımcı ve akademisyen olan Erhan Güleryüz, Ertuğrul Erkişi, Gürkan Vural, Mehmet Hayri Altan, Prof. Dr. Murat Özbay, Nuray Hafiftaş, Orhan Seyfi Güner, Doç. Dr. Salih Aydoğan, Prof. Dr. Yücel Elmas, Zekai Tunca ve Deniz Arcak yer aldı. Şükrü Akalın, "Bu etkinliğin en yorulanı jüri üyeleri oldu. Zevkle dinlediğimiz, zaman zaman gözlerimizin yaşardığı bu gençleri yetiştiren öğretmenleri kutluyorum. Bu öğretmenleri yetiştiren öğretmenleri kutluyorum. Bu öğretmenleri uzak diyarlara gönderen ve Türkçenin sesini dünyanın dört bir yanına gönderen değerli insanları kutluyorum." dedi.
Hüseyin Demirtaş'a vefa ödülü
Programda 'dönmemek üzere gidenlerden' Hüseyin Demirtaş'a vefa ödülü verildi. Kazakistan'daki okullara öğretmen olarak giden ve 12 yıl kalan Demirtaş, kısa sürede Kazakistan'ın sevgisine mazhar olmuş, yakalandığı bir hastalık sebebiyle de geçen sene vefat etmişti. Seyircilerin dakikalarca ayakta alkışladığı Demirtaş'ın ödülünü eşi Münevver Demirtaş kızıyla birlikte alırken, ödülü TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin verdi.
Şahin, "Çocuklar bizden daha güzel konuştu, bizim susmamız lazım." dedi. Programda ayrıca dünyanın dört bir tarafında Türkçe öğreten öğretmenlere Türk Ocakları tarafından ödül verildi. Ödülleri takdim eden Türk Ocakları Vakfı Genel Sekreteri Hüseyin Erdem, "Sözün bittiği yerdeyiz. Bu kahramanları gördükten sonra söyleyecek bir şey kalmıyor. İşte bunlar sayesinde dünyaya adalet, sevgi ve barış yayılacak." diye konuştu.
'Sakarya Türküsü'nü bir günde ezberlemiş
6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılmak üzere Türkiye'ye gelen öğrenciler TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret etti. Öğrencileri makamında kabul eden TBMM Başkanı Toptan, "Burada edindiğiniz dostlukları ülkenize taşıyacak, dünya barışına hizmet edeceksiniz."dedi. Öğrenciler de Toptan'a şarkı ve şiirlerden oluşan mini bir konser verdi. Tanzanya'dan gelen Ali Asgher Abbas, 'Seviyorum Seni', Kırgızistan'dan gelen Venera Suserenko ise 'Deniz ve Mehtap' şarkısını söyledi. Myanmar'dan gelen Homaira Pyae Wen Naing ise Anne şiirini seslendirdi. Moğolistanlı Dolgorma Sainbayar'ın eline aldığı kalemi mikrofon yaparak müzik eşliğinde okuduğu Necip Fazıl Kısakürek'in 'Sakarya Türküsü' şiiri de Toptan'ı duygulandırdı. Toptan, Sainbayar'a "Nasıl ezberledin?" diye sorarken, Moğol öğrenci şiiri bir günde ezberlediğini söyledi. TBMM Başkanı, ziyarette öğrencilere şapka ve tişört hediye etti.
İşte Türkçe Olimpiyatları Şarkı finalistleri
Azerbaycan - Hatice Alizade (Ben Seni Sevdiğimi) Türkmenistan- Abadan Halmedova (Dön Gel Bir Tanem) Letonya - Anna Zelencava (Gülü Susuz Seni Aşksız Bırakmam) Kamboçya - Maliny Chea (Çile Bülbülüm Çile) Tacikistan - Suman Kurbanova (Aldım Başımı Gidiyorum) Endonezya - Nixiie Lesmana (Sen Ağlama) Moğolistan- Togsbayar Enkhtaivan (Harmandan Geldik) Rusya - Darya Shkalkova (Sen Gelmez Oldun) Arnavutluk - Blerta Gjolaj (Rüzgar) Yemen - Sara Mohamad (Al Gaşimi Anadolu)
http://www.zaman.com.tr/

İbrahim Asalıoğlu
27 Mayıs 2008, Salı

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

VİCDAN SUSTUĞUNDA : Download PDF