Qafqaz Üniversitesi Folklor Ekibi 6.Türkçe Olimpiyatları Folklor yarışmasında 90 puanla ikinci oldu

6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Halk Oyunları finali Kayseri'de yapıldı. 10 ülkeden 100 öğrenci, Anadolu'dan halk oyunları sergiledi.Yaklaşık 14 bin kişinin izlediği halk oyunları final yarışmasında Vietnamlı Efeler birinci oldu. Aydın yöresinden Efeler ve Zeybekler oyununu kusursuz sergileyen Vietnamlı öğrenciler, jüriden 94.60 puan aldı.

Öğrencilerin sergilediği halk oyunları gösterisinde dereceye girenleri belirlemekte zorlandıklarını dile getiren jüri üyeleri, Kafkas ve kendi ülkelerine ait halk oyunlarını sergileyen Azerbaycan halk oyunları ekibine 90 puan vererek ikinci seçti.

88.80 puanla Karadeniz ezgisi oyunlarını sergileyen Moldova halk oyunları ekibini üçüncü olarak belirledi. Ödüllerini alan folklor ekipleri büyük sevinç yaşadı. Yarışmaya iyi hazırlanan ancak dereceye giremeyen Moğolistanlı öğrenciler ise üzüntüden dolayı göz yaşlarını tutamadı ve bazı öğrenciler baygınlık geçirdi.

Kayseri, 6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Halk Oyunları Final yarışmalarına ev sahipliği yaptı. Bayram havasında geçen ve Reha Yeprem'in sunuculuğunu yaptığı final yarışmasını çok sayıda Kayserili ve civar illerden gelen vatandaş seyretti. 7 bin kişilik Kadir Has Kongre Merkezinde gerçekleştirilen final yarışmasında salon tamamen doldu. Birçok kişi ayakta yarışmaları izledi. Yaklaşık 5 bin kişi de salon içerisinde yer kalmadığı için salon dışına kurulan dev ekranda yarışmaları izledi.

Yaklaşık 14 bin kişinin izlediği final yarışmalarına Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, işadamları, siyasi parti il başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum örgüt temsilcileri de eşleriyle birlikte protokol bölümünden izledi.

Halk oyunları yarışmaları Moğolistan halk oyunları ekibinin gösterisiyle başladı. İlk sahne alan halk oyunları ekibinin gösterisi büyük alkış aldı. Halk oyunlarının yanı sıra Moğolistanlı öğrencinin yorumuyla 'Gesi Bağları' türküsü, Slovenyalı öğrencinin 'Ben gibi' şarkısı, Nahçıvanlı öğrencinin 'İnsan Kardeşim' adlı şiiri söylemesi, Bangledeşli öğrencinin 'Üsküdar'a Giderken', Ugandalı öğrencinin Erkin Koray'ın şarkısı 'Fesubhanallah'ı, Amerikalı öğrencinin 'Dön Gel' şarkısını ve özellikle Moğolistanlı öğrencinin 'Sakarya' şiiri programı izleyenleri hem sevindirdi hem ağlattı. Birçok kişi, öğrencilerin Türkçe becerilerini sergilediği programda duygulanarak gözyaşlarını tutamadılar.

Halk oyunlarının sergilenmesinin ardından jüri üyeleri sonuçları açıkladı. Jüri üyeleri adına konuşan Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyelerinden Mehmet Kınık, dereceye girenleri seçmekte zorlandıklarını söyledi. Mehmet Kınık, bütün öğrencilerin Anadolu'ya has yöresel kıyafetler ve Anadolu ezgileriyle dolu halk oyunlarını bir Türk gibi sergilediklerini ifade etti. Kınık, hepsinin birinciliğe değer olduğunu ifade ederek, finalin şampiyonunun Vietnam halk oyunu ekibi olarak belirlediklerini anlattı. Mehmet Kınık, öğrencilerin görmedikleri, sadece ismini duydukları Aydın yöresine ait Efeler ve Zeybekler halk oyununun en iyi şekilde oynadıklarını ifade etti. Kınık, Vietnamlı öğrencilerin, oyununu oynadıkları yörede 4-5 yıl yaşasalar, oradaki insanlarla iç içe olmuşlar gibi sergilediklerini sözlerine ekledi. Kınık, "Türk Halk oyunları dünyada en zor oyunlardır. Ritimler ve ezgilerin yanı sıra yöresel kıyafetlerin özellikleri en zor ama en çok beğenilen halk oyunları yapmıştır. Bu nedenle, burada Türk halk oyunlarını sergileyen öğrencilerimize, bu oyunları onları öğretimde emeği geçen öğretmenlerimize teşekkür etmeliyiz" dedi. Jürinin bu güzel oyunu sergileyen Vietnam halk oyunları ekibine 94.60 puan vererek birinci seçtiğini açıkladı.
BOYDAK HOLDİNG, ÖĞRENCİLERE 300'ER DOLAR YOL HARÇLIĞI VERDİ

Yarışmada üçüncü olan Moldova halk oyunları ekibine takdir belgelerini ve ödüllerini Kayserili işadamı Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak verdi. Hacı Boydak, yurtdışındaki Türk okullarında eğitim gören öğrencilerin Türkçeyi en iyi şekilde kullandıklarını ve Türk halk oyunlarını en iyi şekilde sergilediklerini açıkladı. Boydak, öğrencilerin bu gösterilerinden dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, "Biz onlara destek ve teşekkürlerimizi sunmak için bütün öğrencilerimize 300'er dolar yol harçlığı ve hediyelerini hazırladık" dedi. Türkiye'de eğitime daha çok önem verilmesine de dikkat çeken Boydak, geçen yıllarda Pakistan'a düzenledikleri işadamları gezisinde Büyükşehir belediye Başkanı Mehmet Özhaseki önderliğinde bir kampanya başlatıldığını ifade etti. Hacı Boydak, bu kampanyada 1.5 milyon dolar Pakistan'da yapılacak okul için para toplandığını anlatarak, "Geçen yıl atılan ilk adım sonrası şuanda bu okul tamamlandı ve hizmete açılacak. Pakistan içinde yaşanan olaylar nedeniyle açılış ertelendi. Eylül ayında düzenlenen bir törenle bu okul hizmete girecek. Bizim için mutluluk vericidir" diye konuştu. Boydak, bugüne kadar 30 ülkeye seyahat için gittiğini hatırlatarak, orada Türk okulları olduğunu ve eğitimler verildiğine değinerek, "Bunları gördükçe mutlu oluyoruz. Orada eğitim veren gönüllü öğretmenlerimize alnından öpüyorum" dedi. Boydak, Kayseri'ye yapılacak olan Melikşah Üniversitesinde hafriyat çalışmalarına başladığı müjdesini verdi. Üniversitenin iktisat ve idari bilimler fakülte binalarını yapacaklarını anlatan Boydak, bir müjde daha vererek Hukuk Fakültesi binasını da yapacaklarını açıkladı.

TÜRK OKULLARINDAKİ YABANCI ÖĞRENCİLERİN TÜRKÇE İÇİN YARIŞACAĞINI HAYAL EDEMEZDİK

Yarışmada ikinciliği alan Azerbaycan halk oyunları ekibine Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, takdir belgesini ve ödüllerini verdi. Öğrencilere ödüllerini verdikten sonra konuşma yapan Mehmet Özhaseki, 20 yıl önce, bizim insanlarımız kıtalar aşacaklar, yurtdışında Türk okulları açılacak, burada yabancı öğrenciler eğitim alacak, Türkçe öğrenecek, öğrendikleri Türkçe ile düzenlenecek olimpiyatlara katılacak, bu olimpiyatlar Kayseri'de yapılacak, yabancı öğrenciler Türkçe konuşacak, şarkılar, şiirler söyleyecek, halk oyunlarıyla gösteri yapacaklarını hayal edemeyeceklerini dile getirdi. Özhaseki, bugün hayal bile edilemeyen olayın gerçekleştiğini ifade ederek, "Bizim yavrularımız, gittikleri ülkelerde soğuk, sıcak, kıtlık, imkansızlıklar ve hatta iç savaşlara bile aldırış etmeden o ülkelerde okullar açılmasını sağladılar. O okullarda eğitimler veriyorlar. Vatan hasreti çekiyorlardı. Gittikleri ülkelerde yalnızdılar ve konuşacakları, dertleşecekleri kimsileri yoktu. Türk Bayrağını örterek vatan hasretiyle kavruluyorlardı. Ama bugün onların yaptıkları çalışmaları görüyoruz. Türk okullarının neler sağladığını görüyoruz. Onlara destek ve yardımcı olmalıyız. Bu Türkiye adına yüzyılın projesidir. Hepsine teşekkür ediyoruz. Hepsinin alnından öpüyorum" diye konuştu.

VALİ BİLİCİ, VİETNAMLI ÖĞRENCİLERİN ÖDÜLÜNÜ VERDİ

Yarışmada en son birinci olan ülkenin ismi açıklandı. Heyecanın üst seviyede olduğu dakikalarda jüri birincinin Vietnam halk oyunları ekibi olduğunu açıkladı. Öğrenciler sahneye büyük sevinçle çıktı. Öğrencilerin ödüllerini ise kayseri Valisi Mevlüt Bilici verdi. Vali Bilici, Vietnamlı öğrencileri kutlayarak, "Yapılan bu organizasyonda, öğrencilerin yetişmesinde emeği geçenlere, jüriye teşekkür ediyorum. Öğrenci arkadaşlara da bundan sonraki hayatlarında da başarılar diliyorum" dedi. Yarışma sonrasında toplu fotoğraf çektirilirken, Moğolistanlı öğrenciler dereceye yapamadıkları için ağladılar. Gözyaşlarını tutamayan öğrencilerden bazıları ise üzüntüden dolayı baygınlık geçirdi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD), İstikbal Mobilya, Kayserigaz düzenlenen halk oyunları final yarışmasında önemli destek sağladılar.

29.Mayıs.2008 16:02:22

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

VİCDAN SUSTUĞUNDA : Download PDF