Enver Özeren:“Türkiyenin Ermenistanla serhedleri açması bizim terefimizden birmenalı olaraq qebuledilmezdir"

Serhedlerin açılması ehtimalı Azerbaycanda narahatlığı artırır
Türkiye bu güne kimi verdiyi açıqalamalarda Ermenistanla serhedi açmayacağını bildirib
Son günler Azerbaycanda Türkiyenin Ermenistanla serhedi aça bileceyi barede yayılan melumatlar böyük narahatlıqla qarşılanır. Artıq öten hefte Milli Meclisin sedri Oqtay Esedov ve xarici işler naziri Elmar Memmedyarov Türkiyenin Ermenistanla serhedi açacağı halda bunun Dağlıq Qarabağ münaqişesinin aradan qaldırılması ve işğal altında olan torpaqlarmızın azad edilmesi meselesini şübhe altına ala bileceyi barede resmi açıqlama ile çıxış edibler.
Milli Meclisinin İqtisadi siyaset daimi komissiyasının dünen keçirilen iclasında ise
meselenin parlamentde müzakire olunması ve bununla bağlı xüsusi beyanatla çıxış edilmesinin vacibliyi vurğulanıb.
Meseleye münasibet bildiren Böyük Quruluş Partiyasının sedri Fazil Mustafa bizimle söhbetinde bildirdi ki, Türkiyenin Ermenistanla serhedi aça bileceyi barede yayılan melumatlar KİV terefinden çox şişirdilib. Onun sözlerine göre, Türkiye bu güne kimi verdiyi açıqalamalarda Ermenistanla serhedi açmayacağını bildirib. Ona göre de Fazil Mustafa Azerbaycanda bu mesele etrafında qaldırılan ajiotajın yersiz ve vaxtından evvel olduğunu vurğuladı.
Fazil Mustafa: “Amma siyasetde her şey ola biler ve men Azerbaycan hökumetinin mesele ile bağlı en gözlenilmez addımların atılmasına hazır olmasını isteyirem. Eger bu meselede milli maraqlarımıza zidd meqamlar olsa, onda Azerbaycanın müvafiq addımlar atması başa düşülen olacaqdır”-dedi. Lakin o, bununla bele, Türkiyenin Azerbaycanın yegane dostu ve müttefiqi olduğunu xatırladaraq iki ölke arasında münasibetlerin gerginleşdirilmesinin eleyhine çıxdığını ve bu meselede temkinli davranmağın daha meqsedeuyğun olacağını bildirdi.
Politoloq Rasim Musabeyov da Türkiye-Ermenistan serhedinin açıla bileceyinin narazılıq üçün ciddi esaslar doğurduğunu söyledi. O qeyd etdi ki, Türkiye rehberleri bir terefden Ermenistanla serhedin açılmayacağını beyan edir, diger terefden ise iki ölke arasında münasibetlerin normallaşdırılması istiqametinde mühüm addımların atılmaqda olduğunu bildirirler. Rasim Musabeyov: “Men aprelin ikinci yarısının ilk günlerinde Türkiye ile Ermenistan arasında serhedlerin açılmasını ön gören protokolun imzalanacağını gözleyirem. Amma Türkiye bu protokolun parlamentde tesdiqini en azı aprelin sonu, may ayının evvellerine kimi yubadaraq, gelen ay Azerbaycanla Ermenistan prezidentleri arasında keçirilmesi nezerde tutulan görüşün neticelerini gözleyecek,”-dedi. Politoloq bütün hallarda Türkiyenin bu addımının iki qardaş ölkenin münasibetlerinde ağır izler buraxacağını ve bunun neticeleirnin uzun müddet aradan qaldırıla bilmeyeceyini teessüf hissi ile vurğuladı. Lakin Rasim Musabeyov da Türkiye ile münasibetlerin daha da gerginleşdirilmesinin eleyhine çıxdığını bildirdi.
Türk Senayeçi ve İş Adamları Beynelxalq Cemiyyeti (TÜSİAB) de mesele ile bağlı mövqeyini açıqlayıb. Azerbaycanda fealiyyet gösteren iş adamlarını birleşdiren qurumun internet sehifesi vasitesile yayımladığı beyanatda qeyd olunub ki, onlar da bu meselede Azerbaycanın erazi bütövlüyünün esas şert olduğuna inanırlar: “TÜSİAB bu müzakireler çerçivesinde vazkeçilmez amil kimi Azerbaycanın erazi bütövlüyünün temin olunması ve ya buna zemanet verilmesi halında qarşılıqlı dialoqların aparılmasının meqbul olacağını hesab edir”.
Metbuat Þurasının sedri Eflatun Amaşov qezetimize açıqlamasında Türkiye-Ermenistan serhedlerinin açılması ile bağlı gezen söz-söhbetlerin Azerbaycanda ciddi narazılıq ve narahatçılıqla qarşılandığını söyledi. Onun fikrince, indiki şeraitde Türkiye Ermenistanla serhedlerini açsa, bu, Azerbaycanı çox çetin veziyyete salacaq. E. Amaşov düşünür ki, serhedler açılmazdan evvel Dağlıq Qarabağla bağlı meseleye tam aydınlıq getirilmelidir. O hemçinin Ermenistanın hem Türkiyeye, hem de Azerbaycana qarşı iddialarından geri çekileceyine inanmadığını da vurğulayıb.
”Çağ Öyretim İşletmeleri “MMM-in İdare Heyetinin sedri Enver Özeren ise şirketin 17 ildir, Azerbaycanda fealiyyet göstererek, azerbaycanlı uşaqların telim-terbiyesi ile meşğul olduğunu, Azerbaycan heqiqetlerini mezunlar vasitesile dünyaya çatdırdıqlarını bildirir.
E. Özeren: “Türkiyenin Ermenistanla serhedleri açması bizim terefimizden birmenalı olaraq qebuledilmezdir, Türkiye dövleti işğal edilmiş Azerbaycan torpaqları geri qaytarılmadan bele addım atarsa, elbette, iki qardaş dövletin münasibetlerinin sarsılmasına sebeb ola biler. Biz Azerbaycanda yaşayırıq. Azerbaycan xalqı ile birlikdeyik.
Xalq Azerbaycan dövletinin Türkiye ile el-ele vererek tarixi edaletin berpa olunacağına, işğal olunmuş torpaqların geri qaytarılacağına ciddi suretde inanır. Amma Türkiye-Ermenistan serhedlerinin açılacağı barede metbuatda geden yazılar ve söz-söhbetler xalq arasında ciddi narahatlıq doğurur. Bu cehdler Türkiyede yaşayan çoxmilletli xalqların iradesini ifade etmir.
Odur ki, biz “Çağ Öyretim” şirketi - 11 lisey, 1 gimnaziya, 12 ali tehsile hazırlıq kursu ve “Qafqaz” Universitetinin Türkiyeden gelmiş müellimleri, telebeleri ve çoxminli valideynleri adından Türkiye dövletini Ermenistanın işğalçılıq siyasetine münasibetde bu güne qeder nümayiş etdirdiyi obyektivliyi bundan sonra qoruyub saxlamağa çağırırıq”.
Azerbaycanın müxalifet partiyaları Türkiye-Ermenistan serhedlerinin açılmasına etiraz olaraq beyanat yayıblar. Azerbaycan Milli İstiqlal Partiyası, Müsavat Partiyası ve Azerbaycan Milli Demokrat Partiyası terefinden verilen beyanatda bildirlir ki, serhedlerin açılması regionda sülh ve emin-amanlıq deyil, eksine, mövcud münaqişelerin hellinde ciddi engeller yaradacaq.

www.zaman.az

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır