Azerbaycan'daki üniversitelerin Avrupa'ya açılım süreci hızlandı


ATİNA (CİHAN)- Azerbaycan özel Qafqaz Üniversitesi heyeti, Avrupa üniversiteleriyle ortak işbirliği olanaklarını geliştirme projesi kapsamında, Yunanistan'ın başkenti Atina'da temaslarda bulundu.
Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ve Avrupa ile Azerbaycan üniversiteleri arasında uluslararası akademik işbirliği imkânlarını geliştirmek için başlatılan projeye, Avrupa'dan 5, Azerbaycan'dan ise 4 üniversite katılıyor. İkinci yılına girilen projenin amacı, Azerbaycan'daki üniversitelerin uluslararası ilişkiler ofislerinin bir şebekesini oluşturarak Avrupa ile olan akademik işbirliğini arttırmak. Avrupa'dan projeye katkı yapan 5 ülke üniversitesi şunlar: İtalya'dan Università degli Studi di Genova, Yunanistan'dan National Technical University of Athens, Almanya'dan University of Siegen, Fransa'dan University of Nice Sophia Antipolis ve Polonya'dan University of Technology And Life Sciences. Azerbaycan'dan projeye katkı yapan 4 üniversite ise şöyle sıralanıyor: Qafqaz Üniversitesi, Azerbaycan Medical Üniversitesi, Azerbaycan State Oil Academy ve Odlar Yurdu Üniversitesi.

Projeye dahil olan üniversiteler, projenin hayata geçirilmesi için öncelikle yapısı ve işleyiş prensiplerini hazırlıyor. Üniversite yönetimleri, karşılıklı ziyaretler yaparak projenin içeriğine ilişkin görüşmeleri anlaşma yaparak hayata geçiriyor. Proje, öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin üniversitelerden faydalanması ve farklı konularda ortak proje üretilmesi gibi genel konuları kapsıyor.

DR. MARİNA: AZERBAYCAN ÜNİVERSİTELERİ'YLE İŞBİRLİĞİMİZ ARTACAK

Atina Ulusal Politeknik Üniverstesi'nin Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Marina G. Yuannidu, aynı zamanda üniversitenin AB destekli proje koordinatörlerinden biri. Dr. Marina, Qafqaz Üniversitesi'nin Atina ziyareti, projenin içeriği ve üniversite hakkında Cihan'a bilgi verdi. Dr. Marina şunları söyledi: "Proje kapsamında üniversitemiz, Azerbaycan'daki üniversitelere ne gibi katkılar yapabileceği ve Avrupa modelleri izlenerek ortak noktaların nasıl uygulamaya geçirileceği üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışmalar tamamlandığında öğrenci değişimleri için yapı hazırlanmış olacak."

Proje kapsamında öğretim programları ve içeriği, diploma denkliklerine ilişkin konular, araştırma ve işbirliği imkânları, karşılıklı ziyaretler ve konferanslar düzenlemek gibi konulara ilgi duyulduğunu kaydeden Dr. Marina, Ulusal Atina Politeknik Üniversitesi'ne rektör ve rektör yardımcısı seviyesinde üç ziyaret yapıldığını söyledi. "Üniversite yönetimi, Atina'ya gelerek öğrenci ve öğretim üyelerini nereye göndereceklerini görmüş oluyorlar. Hem öğretim içeriğini hem de üniversitenin fiziki şartlarını inceleme fırsatı buluyorlar." diyen Yunan öğretim üyesi şöyle devam etti: "Bu bağlamda Qafqaz Üniversitesi'nin ziyareti önemliydi. Birçok bölüm ve departmanda incelemeler yapıldı, tanıtımlar gerçekleşti."

1836 yılında kurulan Ulusal Atina Politeknik Üniversitesi, Yunanistan'ın ilk üniversitesi. 15 bin öğrencisi bulunan üniversite, Yunanistan'da 1967 yılında yönetime el koyan Albaylar Cuntası'nın yıkılışına giden süreci başlatan kurum olarak biliniyor. 1973 yılında Politeknik Üniversitesi'nde Cunta'ya karşı başlayan direniş, ülkede darbeler döneminin kapanmasıyla sonuçlanmıştı.

Ulusal Atina Politeknik Üniversitesi, AB tarafından desteklenen 2 bin araştırma projesiyle büyük bir başarıya imza atmış. AB programlarının takibi ve çalışmaların koordinesi, Zografu Kampüsü'nde kurulan bir binada yürütülüyor. AB programlarından sorumlu ekipte yer alan Dr. Marina G. Yuannidu, son olarak, "Üniversitemizin çok sayıda araştırma projeleri var. Bunlar devam ediyor. Zaten öğretim üyeleri olarak hem dersler vermek hem de araştırma yapmakla sorumluyuz." diyor.

QAFQAZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ SANİÇ: BÜYÜK PROJELERİ HAYATA GEÇİREBİLİRİZ-

1993 yılında Azerbaycan'ın ilk ve tek yabancı vakıf üniversitesi olarak başkent Bakü'de kurulan ve ülkenin tek kampüs üniversitesi olan Qafqaz, Avrupa'daki üniversitelerle işbirliği imkânlarını araştırma kapsamında Ulusal Atina Politeknik Üniversitesi'ne iki kişilik bir delegasyonla bir haftalık ziyarette bulundu. Qafqaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç, Atina temaslarına ilişkin Cihan muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Ulusal Atina Politeknik Üniversitesi'nin devletin en güçlü üniversitesi olduğuna dikkat çeken Saniç şöyle konuştu: "2 bin civarında AB projesinde yer almışlar. Bizim üniversite olarak değerlendirebileceğimiz pek çok konu olduğunu gördük. Buradaki rektör ve diğer yetkililerle görüşmemizde bu konuya açıklar. Onlar da Azerbaycan ile çok yakın bir işbirliği ve temasa geçmek istiyorlar. Bundan sonraki projelerde birlikte olacağız."

İleriki dönemde öğrenci ve öğretim üyesi değişimi ile bilgi paylaşımı konularında işbirliğinin devam edeceğini kaydeden Prof. Dr. Saniç, Atina ve geleceğe yönelik imkânlar konusunda ise şunları söyledi: "Atina şirin bir şehir. İnsanları sıcakkanlı. Bu bölgenin, Akdeniz'in özelliklerini yansıtıyor. Zaten kültürel anlamda bölge insanları birbirine yakınlar. Birbirini yadırgamadan bu güzellikleri birlikte gerçekleştirebilirler. İleride tekno parklar seviyesinde büyük projeleri birlikte yapacağımızı ümit ediyorum."

REKTÖR YARDIMCISI DR. ERGUVAN: POLİTEKNİK ÜNİVERSİTESİ İLE ANLAŞMA İMZALADIK

Qafqaz Üniverstesi Rektör Yardımcısı Dr. Murat Erguvan ise Avrupa üniversiteleri ile akademik işbirliğini arttırmayı amaçladıklarını söyledi. Proje kapsamında ilk faaliyetlerini Fransa'dan profesörlerle gerçekleştirdikleri bilgisini veren Dr. Erguvan, Nisan ayında yapılacak yeni etkinliklerle Azerbaycan'ın yurtdışına açılım sürecinin hızlanacağını söyledi.

Ulusal Atina Politeknik Üniversitesi ile anlaşma metni hazırladıklarını ifade eden Dr. Erguvan şöyle devam etti: "Prensip olarak anlaşma imzalandı. Resmi süreç tamamlanacak. Rektörler karşılıklı görüşerek anlaştılar. Bu anlaşma akademik işbirliğini geliştirecek. Bu vesileyle özellikle mühendislik konusunda geliş-gidişler olacaktır."

Atina Ulusal Politeknik Üniverstesi rekötürünün de içerisinde yer alacağı bir heyet, proje kapsamında Azerbaycan'daki imkânları yakından görmek için Haziran ayında bu ülkeye gidecek.

(CİHAN)
http://samanyolu.com/haber/99626/azerbaycandaki-universitelerin-avrupaya-acilim-sureci-hizlandi/

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır