“Ana dilimizi sevek, sevdirek”

Dünen Genc Tamaşaçılar Teatrında 21 fevral - Beynelxalq Ana Dili Gününe hesr edimiş “Dilimiz varlığımızdır” adlı “Ana dilimizi sevek, sevdirek” müsabiqesinin yekun merhelesi ve qaliblerin mükafatlandırılması merasimi keçirildi. Tedbir Tehsil Nazirliyi, “Çağ” Öyretim İşletmeleri ve İctimai Televiziya ve Radio Yayımları Şirketinin birge teşebbüsü ile reallaşdı.

Dünen Genc Tamaşaçılar Teatrında keçirilen 21 fevral - Beynelxalq Ana Dili Gününe hesr edimiş “Dilimiz varlığımızdır” adlı “Ana dilimizi sevek, sevdirek” müsabiqesinin VII enenevi respublika müsabiqesinin yekun merhelesinde heyecanlı anlar yaşandı. Bu möhteşem tedbir esl dil bayramına çevrildi. Tedbir Azerbaycan Respublikasının Dövlet Himninin oxunması ile açıq elan olundu.

Daha sonra “Çağ” Öyretim İşletmeleri Azerbaycan-Türkiye Özel Liseyleri Baş İdaresinin reisi Arif Gömleksiz Teşkilat Komitesi adından müsabiqenin yekun merhelesinedek keçen yola qısa bir nezer salmaqla yanaşı, bildirdi ki, dil ünsiyyet vasitesidir, dil milletin simasını seciyyelendiren amillerin birincisidir. O, her hansı bir xalqın varlığının tezahürü, onun milli serveti, qan yaddaşıdır. İnsanın formalaşmasında ana dilinin rolu böyükdür.

Arif bey elave etdi ki, bugünkü tedbir hem de istedad, qabiliyyet yarışıdır. Onun sözlerine göre, Azerbaycanda Ana dilinin resmi dairelerde işlek hala getirilmesi ümummilli lider Heyder Eliyevin dilin qorunmasına yönelen düşünülmüş siyasetinin neticesidir. Daha sonra o, xalq şairi Bextiyar Vahabzadenin bu sözlerini sitat getirdi: “Dilimiz bizim varlığımız, pasportumuzdur”.

Melumat verildi ki, bu müsabiqe, bir qayda olaraq, mekteblilerin qrammatika, inşa, internet sehifesinin hazırlanması, şeir ve mahnı nominasiyaları üzre keçirilir. İlk üç kateqoriya - qrammatika, inşa, internet sehifesinin hazırlanması üzre yarışlara artıq yekun vurulmuşdu. Dünen ise şeir ve mahnı nominasiyaları üzre qalibler müeyyenleşdirildi. Sehneye ilk olaraq Bakı mekteblisi, VIII sinif şagirdi Süreyya Abbasova devet edildi. O, görkemli şairimiz Memmedhüseyn Şehriyarın “Ey vay anam!” şeirini söyledi. Aqil Eşrefiov (Sumqayıt) “Şehid qanı”, Edil Memmedli (Mingeçevir) “Bu gece yuxuma girmişdi Şuşa”, Şemsi Rzazade (Lenkeran) “Azerbaycan oxusun” (her üç şeirin müellifi xalq şairi Zelimxan Yaqubdur) ve Semed Rzazade (Gence) xalq şairi Qabilin “Ümid senedir ancaq, Azerbaycan esgeri!”şeirlerini söylediler. Daha sonra ise sehnede mahnı kateqoriyasının finalçıları - Xeyal Rüstemov (Bakı) “Mehriban olaq”, İsrafil Memmedov (Ağdaş) “Qarabağ”, Sebine Baxışova (Bakı) “Torpağın sesi”, Barat Elizade (Lenkeran) “Azerbaycan”, Babek Qasımzade (Mingeçevir) “Biz iki dövlet, bir milletik” mahnılarını ifa etdiler.

Münsifler Heyetinin qerarı ile şeir nominasiyasında bürünc medala Süreyya Abbaszade, gümüş medala Aqil Eşrefov, qızıl medala Edil Memmedov layiq görüldüler. Mahnı nominasiyasında ise Barat Elizade bürünc, Xeyal Rüstemov gümüş, Babek Qasımzade qızıl medal qazandılar. Qaliblere mükafat ve hediyyeleri millet vekilleri Qenire xanım Paşayeva, Melahet xanım Hesenova, tehsil nazirinin müavini Elmar Qasımov, Aile, Qadın ve Uşaq Problemleri üzre Dövlet Komitesi sedrinin müavini Aynur xanım Sofiyeva, “Çağ” Öyretim İşletmeleri Şirketinin prezidenti Enver Özeren ve İçtimai Televiziya ve Radio Yayımları Şirketinin direktor müavini Elman Qedirli teqdim etdiler.

Melumat üçün bildirek ki, qrammatika nominasiyası üzre müsabiqenin bürünc medallarına Tamerlan Sadiqov ve Fariz Hüseynli (Bakı), gümüş medalına Natiq Mirzeyev (Şirvan), qızıl medalına ise Rüfet Hüseynzade (Bakı) layiq görülübler. İnşa nominasiyası üzre müsabiqenin bürünc medalını Natiq Selimzade (Mingeçevir), gümüş medalını Sadiq İbrahimov (Ağdaş), qızıl medalını ise Yunis Letifzade (Lenkeran) qazanıb. İnternet sehifesi hazırlama nominasiyasında Enriki Nurmemmedzade (Quba) bürünc, Eziz İmanlı (Şirvan) ve Azer İsmayılzade (Mingeçevir) gümüş, Sahil Qedimbeyli (Bakı) ise qızıl medallar elde edibler. Qaliblere qiymetli hediyyelerle yanaşı, pul mükafatları da teqdim olundu.

Merasimde çıxış eden tehsil nazirinin müavini Elmar Qasımov bele bir tedbirin keçirilmesinin ehemiyyetinden söz açdı. E. Qasımov bildirdi ki, Ana diline bele qayğı vacibdir. Ana dili ana demekdir, Veten demekdir. Doğma dilin keşiyinde durmaq her bir soydaşımızın vetendaşlıq borcudur. Dünyanın hansı ölkesinde yaşamağımızdan asılı olmayaraq, ana dilimizi yaşatmalı, onu başqa xalqlara da sevdirmeye çalışmalıyıq. Elmar müellim temsil olunduğu nazirlik adından bu tedbirde emeyi olan her kese teşekkürüni bildirdi.

Aile, Qadın ve Uşaq Problemleri üzre Dövlet Komitesi sedrinin müavini Aynur xanım Sofiyeva ise çıxışını bu sözlerle bitirdi: “Hamımızı tebrik edirem. Fexr edirem ki, bele istedadlı genclerimiz var”. Sedr müavini bu tedbiri Ana dilimizin bayramı kimi deyerlendirdi. Onun sözlerine göre, dilimizin tebliğine yönelmiş bele tedbirlerin mütemadi keçirilmesi çox önemlidir.

Millet vekili Qenire xanım Paşayeva bu dili sevmekle yanaşı, onu sevdirmeyin de vacibliyini qeyd etdi. O, dünyanın müxtelif ölkelerinde olarken ana dilimizle qürur duyduğunu vurğuladı. Qenire xanım bu tedbiri hazırlayanların, bu cür istedadlı şagirdler yetiren müellimlerin böyük teşekküre layiq olduqlarını xüsusi vurğuladı.

”Çağ” Öyretim İşletmeleri Şirketinin prezidenti Enver Özeren qalibleri tebrik etmekle yanaşı, bildirdi ki, Azerbaycanda dövlet diline böyük qayğı var ve bu diqqet her zaman aydın görünmekdedir. Dilin zenginleşmesinin xalqın menevi inkişafına kömek etdiyini deyen Özeren bu cür tedbirlerin şagirdler arasında vetenperverlik ruhunun yükselmesine xidmet etdiyini de vurğuladı. Enver bey tedbire qatılan her kese semimi teşekkürlerini çatdırdı.

19.02.2010 QVAMI MEHEBBETOĞLU, REŞAD ZALOV
http://www.zaman.az/az/detaylar.do?load=detay&link=28892

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır