“Yumurcak” uşaqları yarışla deyil, düşündürerek eylendirmeye çalışır

Noyabr ayının ortalarında Qafqaz Universiteti Bakıda uşaq edebiyyatına dair beynelxalq konfransı teşkil etmişdi. Bu tedbire esasen türk respublikalarından gelmiş iki yüzedek alim ve yazıçı, jurnalistler qatılmışdılar. Konfransda böyümekde olan neslin milli ruhda böyümesi, eyni zamanda türk dünyasının menevi birliyine nail olmaq üçün yeni uşaq edebiyyatının yaradılmasının vacibliyi döne-döne dile getirildi. Hemin tedbirde Türkiyenin “Yumurcaq” televiziya kanalının baş redaktoru Meryem xanım Akbal da iştirak edirdi. Onun konfransda çıxışı çox maraqla qarşılandı. Meryem xanım Türkiyeye dönmezden evvel redaksiyamızın qonağı oldu ve “Yumurcaq” TV-nin fealiyyeti barede suallarımızı hevesle cavablandırdı.
Meryem Akbal İstanbulda dünyaya gelib. Mermere Universitetinin rabite fakültesinin radio-televiziya bölmesini bitirib. Üçüncü kursda oxuyarken TRT-İstanbul televiziya kanalında işlemeye başlayıb. 1993-cü ilden “Samanyolu” yayın qrupunda redaktor, ssenarist kimi fealiyyet gösterib. Uşaq filmleri üçün çoxlu ssenarilerin ve mahnı metnlerinin müellifidir. Hazırda “Yumurcaq” TV-nin baş redaktorudur. Ailelidir, bir qızı, bir oğlu var.
- Meryem xanım, “Yumurcaq” TV-nin açılması hansı ehtiyacdan yaranıb?
- Her gün ayrı-ayrı telekanallarda gündelik xeberlerle yanaşı, müxtelif proqramlar - kriminal olaylar, bedii filmler, qadın verilişleri ve sair teqdim olunur. Teessüf ki, bu proqramlarda uşaqların temiz xeyal dünyasını bulaşdıran, onların meneviyyatına zerer veren süjetler de gösterilir. Diger terefden, müxtelif televiziyalarda uşaq verilişleri olsa da, balacaların üreyince olan keyfiyyetli proqramlar yoxdur. Müsteqil eylenceli uşaq televiziyasının yaradılması da bu ehtiyacdan yaranıb. Bele demek olarsa, bu boşluğu Türkiyede “Yumurcaq” televiziyası doldurdu. “Yumurcaq” telekanalı Türkiyede ilk şifresiz yayına başlayan her kesin baxa bileceyi uşaq kanalıdır.
- Bes “Yumurcaq” TV ne vaxt yayına başlayıb?
- 25 iyun 2007-ci ilde İstanbuldakı “Samanyolu” televiziya kanalının binasında yayına başlayıb. Sorğuya göre, kanalımız ölkede en çox baxılan telekanallardan biridir. “Yumurcaq”ın proqramlarına balacalarla yanaşı, böyükler de maraqla baxırlar.
- Hazırda Türkiyede “Yumurcaq”dan başqa, neçe uşaq televiziya kanalı var?-
Türkiyede şifreli yayın yapan B...... “çocuk” kanalı var. Bir de, tezece fealiyyete başlayan TRT-4-ün “TRT-çocuq” kanalı var. Amma “Yumurcaq” ilk defe uşaq televiziyasının ne qeder ehemiyyetli olduğunu, bu sahede ne kimi boşluq olduğunu gösterdi. Güman edirik ki, uşaq televiziya kanallarının sayı getdikce artacaq.
- “Yumurcaq” TV-nin hazırda neçe proqramı var? Onlardan hansılar daha çox şöhret qazanıb?
- “Tumurcuqların dünyası” çox sevilen proqramlarımızdan biridir. “Tarçın ve arkadaşları”, “Yaşıl oba”. Son bu iki proqram “Yumurcaq” TV-nin temelini qoydu. Hazırda telekanalın 13 proqramı var. “Qırmızı velosiped”, “Ayran”, “Teltelin torbası”, “Çedene ve yuxu çiceyi”, “Qat-qat qatla”, “Sesler ve rengler”, “Birlikde böyüyürük” ve s. proqramlarımız da var. Bundan elave, “Yumurcaq”da dünyadakı bütün uşaqların çox sevdiyi cizgi filmleri de gösterilir.
- Proqramların çekilişi esasen haralarda aparılır?
- Bu, mövzu ile bağlıdır. Mektebler, uşaq teatrları, parklar, uşaq bağçaları, bir sözle, uşaqların yaşadıqları her yer bizim üçün çekiliş meydanıdır. Bezi proqramları da telekanalın özünde dekorasiyalar qurmaqla hazırlayırıq. Amma proqramlarımızın yayına hazırlanması bilgisayar vasitesile aparılır.
- Uşaqlar arasında müsabiqeler de keçirirsinizmi?
- Helelik, müsabiqe proqramlarımız yoxdur. Çünki texniki imkanlarımız buna tam imkan vermir. Bir de, uşaqlar yarışdan önce bezi bilik, medeniyyet, tehsil veren proqramları izlesinler deye müsabiqeler teşkil etmirik. Diger terefden, telekanalın qederince eylenceli proqramları var. Biz uşaqları yarışla deyil, düşündürerek eylendirmeye çalışırıq.
- Sizin proqramlar texminen neçe ölkeye yayınlanır?
- Avropa ölkelerinde baxıldığını bilirik. Azerbaycanda ve ümumilikde türk respublikalarında izlenilir. Bir de ABŞ-da da internet vasitesile baxılır.
- Deyirsiniz ki, proqramlarınıza türkdilli respublikalarda baxılır. Bes indiyedek bu ölkelerden, meselen, Azerbaycandan verilişler hazırlamısınızmı?
- Teessüf ki, yox. Ancaq inanıram ki, Bakıya bu ilk seferimden sonra “Yumurcaq” TV Azerbaycandan proqramlar hazırlamaq üçün bura gelecek. Yeqin ki, bu işde “Tumurcuq” da bize yardımçı olacaq. Yeri gelmişken, men “Tumurcuq”u çox beyendim. Çox maraqlı ve zengin qezetdir. Mene ele gelir ki, siz qezetin uşaqlar terefinden oxunması ve sevilmesi üçün uğurlu yollar tapmısınız....
- Çox sağ olun. Bilmek isterdik ki, “Yumurcaq” TV yalnız proqram yayını ile meşğuldur, yoxsa uşaqlarla bağlı başqa xeyirxah işler de görür?
- Telekanal hele ki proqramlar hazırlamaqla meşğuldur. Ancaq arzumuz var ki, “Yumurcaq” qezetimiz, dergimiz ve eylence merkezimiz de olsun. Bunlar gelecek planlarımızın, arzularımızın bir neçesidir.
- Meryem xanım, proqramlarınızda şifahi ve yazılı uşaq edebiyyatı nümunelerinden istifade edirsinizmi?- Elbette. Bu meseleye xüsusi fikir veririk.“Yaşıl oba” proqramında şifahi ve yazılı edebiyyat nümunelerine daha çox yer ayırırıq.
- Yeqin ki, “Yumurcuq”da vetene ve tebiete sevgi ile bağlı proqramlar da var?- Her bir beynelmilel, milli ve dini bayramlarla bağlı xüsusi proqramlar hazırlayırıq. Hemin proqramlarla körpelerin qelbinde veten sevgisi, bayraq sevgisi aşılamağa çalışırıq. Mövzu ile bağlı proqramlarda şeirlerden, deyimlerden ve mahnılardan istifade etmeye çalışırıq.
- Azerbaycan telekanallarından hansı ile elaqe qurmusunuz?- “Xezer” televiziyası ile görüşlerimiz olub. Yeqin ki, yaxın vaxtlarda sözden işe keçeceyik.
- Yeni il üçün layiheleriniz hansılardır?
- “Yum-yum” proqramı hazırlayırıq. Hemin proqram müeyyen yerlerde kuklaların uşaqlarla birlikde iştirakını nezerde tutur. Başqa proqram ise “Yaşar ve Beşer” adlanır. Bu, tebietle bağlı proqramdır. “Gülnur ve mavi quş” adlı proqram da tezlikle yayına çıxacaq.
- Bu sizin Bakıya ilk seferinizdir. Ne gördünüz, xoşunuza gelen ve ya gelmeyen neler oldu?
- Beynelxalq konfransa qatıldığıma göre Bakını üreyim isteyen qeder geze bilmedim. Amma çox şeyler gördüm. Önce onu deyim ki, burada Anadolu türklerine böyük sevgi var. Hara üz tutsan, seni sevgi ile qarşılayırlar. Bu, meni çox heyecanlandırdı. Bir de “Yumurcaq” televiziyasının proqramlarına Azerbaycan uşaqları terefinden çox baxılması da meni çox sevindirdi. Çox güman ki, indiyedek çox götür-qoy etdiyimiz bir fikri -yayınımıza iki saat tez başlamağı reallaşdırmalı olacağıq.
- Söhbete göre sağ olun. “Yumurcaq” televiziyasının qısa müddetde qazandığı uğurlar bizi sevindirir.
Semed Melikzade

www.zaman.az

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır