Qafqaz Universitetinde növbeti seminar teşkil olunub


Dünen Qafqaz Universitetinde "Uşaq haqlarının temin olunması: qanunvericilik ve mexanizm" mövzusunda seminar keçirilib.

Seminarı giriş sözü ile açan Qafqaz Universitetinin rektoru, professor Ahmet Sanic deyib ki, ölkede ombudsmanın fealiyyetinin ilk günlerinden uşaq hüquqlarının müdafiesine ve tebliğine böyük diqqet yetirilib.
Onun sözlerine göre, prezidentin serencamı ile elan olunan "Uşaq ili" ve BMT-nin Uşaq Hüquqları Konvensiyasının 20 illiyi ile elaqedar olaraq müvekkilin teşebbüsü ile oktyabr ve noyabr aylarında "Uşaqları dinleyek, onların iştirakını temin edek" devizi altında "Uşaq hüquqları aylığı" keçirilib. Bu aylıq erzinde ölkenin şeher ve rayonlarında Ombudsman Aparatının ve müvekkilin regional merkezlerinde "deyirmi masa"lar, uşaq hüquqları üzre bir sıra maariflendirme tedbirleri teşkil edilib.
Ombudsman Elmira Süleymanova ise insan hüquqlarının terkib hissesi olan uşaq hüquqlarının xüsusi diqqete ve müdafieye ehtiyacı olduğu nezere alınaraq 1959-cu ilde BMT-nin "Uşaq hüquqları" beyannamesinin, 20 noyabr 1989-cu ilde ise BMT-nin Uşaq Hüquqları Konvensiyasının qebul edildiyini deyib. O bu konvensiyanın uşaq hüquqları sahesinde qebul edilen diger senedlerle müqayisede en dolğun sened olduğunu vurğulayıb: "İştirakçı dövletlerin sayına göre bu, BMT-nin en çox ratifikasiya edilmiş konvensiyasıdır ve bütün dünya dövletleri Uşaq Hüquqları Konvensiyasını ratifikasiya edib. Bu fakt uşaq hüquqlarının müdafiesine dünya ictimaiyyetinin yüksek ehemiyyet vermesinin sübutudur". Ombudsman uşaq hüquqlarının müdafiesinin ölkenin dövlet siyasetinin esas prioritetlerinden olduğunu, Azerbaycanın hele 1992-ci ilde Uşaq Hüquqları Konvensiyasını ratifikasiya etdiyini, bundan sonra bir sıra beynelxalq senedlere, o cümleden tehsilde ayrı-seçkiliyin aradan qaldırılması üzre BMT-nin konvensiyasına qoşulduğunu diqqete çatdırıb. 1998-ci ilde qebul edilen "Uşaq hüquqları haqqında" qanunun milli qanunvericiliyin bu sahede qebul edilmiş beynelxalq standartlara uyğunlaşdırılması yolunda atılan addımlardan olduğunu bildirib.
E.Süleymanova beynelxalq teşkilatlarla, BMT ve bu qurumun struktur bölmeleri olan insan hüquqları, o cümleden uşaq hüquqları sahesinde sıx emekdaşlıq elaqeleri yaradıldığını söyleyib. Müvekkil uşaq hüquqları üzre ixtisaslaşmış müşavirinin fealiyyet gösterdiyini, hemçinin regional merkezlerin rehberlerinin müvafiq bölgelerde ombudsmanın uşaq hüquqları üzre müşavirleri teyin olunduğunu elave edib. Sonra E.Suleymanova telebelerin çoxsaylı suallarını cavablandırıb.
Behruz

http://www.hafta-ichi.com/newv/2009/12/04/read=45563


Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır