“Azerbaycan milli ruhunu ve medeniyyetini qoruyub saxlamaqla dünyaya inteqrasiya olmalidir”

Qriqori Vatson: “Keyfiyyet strategiyasını yeni quran Azerbaycan Yaponiya sisteminden nümune götürmelidir”

Bu günlerde ”Keyfiyyet Assosiayası”

İctimai Birliyi ve Qafqaz Universiteti

ölkemizde ilk defe olaraq,

`Strateji idareetme ve keyfiyyet `

sahesi üzre seminar teşkil etmişdi.

Seminarı dünyanın tanınmış biznes

meslehetçilerinden biri, görkemli alim

Qriqori Vatson aparırdı. Alimle

görüşümüz de Qafqaz Universitetinde

baş tutdu.




- Cenab Vatson, sehv etmirikse, bu, sizin Azerbaycana ilk gelişinizdir.Bakıya gelmezden önce respublikamız haqqında melumatınız vardımı?

- Elbette vardı. Lakin Azerbaycan barede daha etraflı melumatları öten il Tehranda keyfiyyet üzre keçirilen beynelxalq konfransda 3 nefer azerbaycanlı gencle söhbet zamanı aldım. Onlarla söhbetlerim zamanı Azerbaycanın dinamik inkişaf yoluna qedem basmış bir memleket olduğu qenaetine geldim...

- Bir neçe gündür ki, buradasınız. Ölkemizle bağlı ilk teessüratlarınız necedir?

- Bakıda elme, tehsile, bir sözle, öyrenmeye meyili olan çoxlu genc gördüm. Dünyadakı elmi-texniki inkişafı deyerlendirib Azerbaycana getirmek isteyen insanları gördüm. Bütün bunlar ise mene Azerbaycanın geleceyine daha böyük ümidle baxmağa esas verir.

- Cenab Vatson, sizce, planlı iqtisadiyyatdan imtina etmiş Azerbaycan qısa zamanda bazar iqtısadiyyatına nece uyğunlaşıb?

- Sovetler dövründe idareetme sistemi planlı olduğundan bu memleketin de bazar iqtisadiyyatına keçidde müeyyen problemlerle üzleşeceyi qaçılmaz idi. Amma inamla deye bilerem ki, son on ilde Azerbaycanda bu istiqametde uğurlu addımlar atılıb. Bunun neticesidir ki, respublikanız dünya ölkeleri sırasında özünemexsus yer tutmaqdadır. Lakin bu deyişme cemiyyetin bütün tebeqelerini ehate etmelidir. Yeni her sahede irelileyiş paralel getmelidir. Yeri gelmişken, keyfiyyetli idareetme ile bağlı iki meseleni nezerinize çatdırmaq isteyirem. Birincisi, Azerbaycan milli ruhunu ve medeniyyetini qoruyub saxlamalı, ikincisi, bu ruhu ve medeniyyeti dünyaya inteqrasiya etdirmelidir. Burada keçirdiyim seminarların da esasını bele fikirler teşkil edir.

“Gencleriniz elme maraqlIdIrlar”

- Yeri gelmişken, bes Azerbaycanın dünyaya inteqrasiyası ile bağlı ne deye bilersiniz?

- Tebii ki, Azerbaycan dünyaya hele tam inteqrasiya olmayıb. Başqa sözle desek, o, inteqrasiya olmaq erefesindedir. Yaxşı ki, hele tam inteqrasiya olmayıb. Bilirsinizmi niye bele deyirem? Çünki ele bu sebebden de dünyanı bürümüş iqtisadi böhran Azerbaycana çox tesir göstere bilmedi.

- Azerbaycanın dünyaya tam inteqrasiya olunmamasının sebebini onun idareetme mexanizminde axtarmaq doğrudurmu?

- Xeyr! Azerbaycan müsteqilliye qovuşmuş genc ölkedir. Bu ölkenin iqtisadiyyatı yeni inkişaf etdiyine göre o qeder böyük addımlar atmır ki, böyük sehvlere yol versin. Unutmayın ki, iqtisadi böhran sehv atılan maliyye addımlarının neticesidir.

- Bir qeder önce genclerimizin feallığından söz açdınız. Onların feallığı keçirdiyiniz seminarlarda da özünü büruze verirmi?

- Men dünyanın çox ölkelerinde, o cümleden ABŞ, Yaponiya kimi dövletlerde seminarlar keçirmişem. Buradakı seminarlara qatılanlara baxanda bu qenaete geldim ki, azerbaycanlı genclerin elme maraqları, inkişaf etmiş ölkelerin genclerinin bilgiye olan maraqları ile demek olar ki, eynidir. Onu da deyim ki, gencler geleceyimizin teminatçısıdırlar. Odur ki, biz gözel şeyleri onlara çatdırmalı, öyretmeliyik. Ele etmeliyik ki, bize ağır veziyyetde miras qalmış ekologiya, maliyye problemleri ile onları gelecekde baş-başa qoymayaq.

- Bir neçe gündür ki, Qafqaz Universitetindesiniz. Bu ali tehsil ocağı haqqında teessüratlarınızı bilmek olarmı?

- Bu universitet dünya standartlarına cavab veren tehsil ocaqlarından biridir. “Qafqaz”da telebeler öyrenmeye, müellimler ise öyretmeye çox heveslidirler.

“Heyat yoldaşim Azerbaycan musiqisini çox sevir”

- Professor Bakıdan gederken öz ailesi üçün hansı hediyyeler almaq niyyetindedir?

- Heyat yoldaşım İnessa Aleksandrovnanın iki şeye böyük marağı var. Biri Azerbaycan (o, musiqi ile çox maraqlanır) xalq mahnıları, muğamlarıdır ki, onun üçün hemin musiqilerden ibaret bir neçe disk alacağam. Heyat yoldaşım burada bişirilen gilenar mürebbesinin de heveskarıdır. Tebii ki, İnessa üçün gilenar mürebbesi de aparacağam. Nevelerim üçün ise Azerbaycanda istehsal olunmuş ve üzerinde “Azerbaycan” sözleri yazılmış adi köynekler alacağam. Yeri gelmişken, onu da deyim ki, iki qızım, bir oğlum ve iki nevem var.

- Heyat yoldaşınızda muğama maraq haradan yaranıb?

- İnessa xanım uşaqlıqdan pianino ve gitaraya meyil salıb. Özü Moskvada anadan olsa da, Azerbaycana bağlıdır. Bele ki, yoldaşımın nenesi (anasının anası) Asiya xanım Belser vaxtile Azerbaycanda yaşayıb. Onu da deyim ki, heyat yoldaşım cavanlığında Azerbaycanı da ziyaret edib. Hetta onunla bu ölkeye sefer etmek fikrine de düşmüşdüm. Lakin tennis oynayarken ayağının sınması ve bununla bağlı uzun süren müalice bu arzumuzun reallaşmasına imkan vermedi. He, lap az qala unudacaqdım: o, yaxşı nerd oynamağı da bacarır. Hetta meni de bu oyunun, nece deyerler, xestesine çevirib.

- Ele ise oyunda kim qalib gelir? Başqa sözle desek, kim kimi aparır?

- Etiraf edim ki, men heyat yoldaşıma hemişe uduzuram.

- Özünüz haqqında daha nelerden söz açmaq isterdiniz?

- On il evvel valideynlerim dünyalarını deyişibler. Melumat üçün bildirim ki, atam jurnalist idi. O, meni de meqale yazmağa sövq edirdi. Hetta fealiyyet gösterdiyi “Bergen Rekord” qezetinin her sayında yazımın çıxmasına çalışırdı. Bir sözle, mehz onun sayesinde bir yazar kimi de yetişmişem.

- Belke, bedii yaradıcılıqla da meşğul olursunuz?

- 30 il evvel bir roman yazmışam. Onu da qeleme almağım rus yazıçılarından birinin mehkumluq heyatı yaşamış bir insanın ömür yolundan behs eden eseri ile bağlı oldu. Men ise öz eserimde Amerikadakı bir hebsxana mehkumunun heyatını canlandırmağa çalışmışam. Bununla demek istemişem ki, ölkeden asılı olmayaraq hebsxana ele hebsxanadır. Hazırda yeni eser üzerinde işleyirem.

Yaponiyaya marağIn sebebi...

- Siz söhbetlerinizde Yaponiyadan tez-tez misallar çekirsiniz. Bu ne ile bağlıdır?

- Yaponiyada yeniliklerin heyata keçirilmesinde bütün qurum ve teşkilatların üzvleri bir nefer kimi maraqlıdırlar. Yeni hemin yenilikler onlar terefinden yekdillikle qebul olunur. Amerikada ise qerarlar üst seviyyede qebul olunur. Koreya, Çin kimi ölkeler de artıq Yaponiya sisteminden behrelenirler. Keyfiyyet strategiyasını yeni quran Azerbaycan, mence, Yaponiya sisteminden nümune götürmeli, ondan behrelenmelidir. Onu da deyim ki, men Yaponiyanın keyfiyyetle bağlı en böyük mükafatı olan “Doktor Deminq”e layiq görülmüşem.

- Bildiyimize göre, bir çox böyük şirketlerde hem de müşavir kimi çalışırsınız. Hemin şirketlerin sırasına Azerbaycan şirketlerinin de elave olunma ehtimalı varmı?

- Bir neçesini elave etmek niyyetindeyem.

- Sirr deyilse, onlardan birinin adını çeke bilersinizmi?

- Burada olduğum zaman çerçivesinde bir neçe şirket rehberliyi ile de görüşler keçirmişem. Onlardan biri de “Azersun”un prezidenti Abdolbari Goozaldır. Onu da deyim ki, biz Azerbaycanda “Keyfiyyet Assosiasiyası” İctimai Birliyi ile birlikde ofisimizi de açmaq niyyetindeyik.

- Elde etdiyimiz melumatlara esasen, maliyye böhranı zamanı size daha çox müracietler olur. Bu menada cenab Vatsonu dünya maliyye böhranının “tecili yardımı” adlandırmaq olarmı?

- Men yalnız böhran zamanı deyil, adi vaxtlarda da tez-tez şirketlerin müracietleri esasında onlara yardım gösterirem.


25.12.2009

QVAMİ MEHEBBETOĞLU REŞAD ZALOV

http://www.zaman.az/az/detaylar.do?load=detay&link=27676&bolum=38

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır