Yankari Milli Parkı-Nijerya







Yankari Milli Parkı,
Nijerya'nın kuzeyindeki Bauchi Eyaletinin güney-orta kesiminde bulunan büyük bir vahşi yaşam parkıdır. Yaklaşık 2.244 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve çeşitli doğal ılık su kaynaklarının yanı sıra çok çeşitli flora ve faunaya ev sahipliği yapar.

Yeraltı jeotermal aktivitesi nedeniyle, Yankari Milli Parkı'nda dört adet sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Kampın en tanınmış olan kaynağı “Wikki Kaynağı”dır. “Wikki”  yerel Duguri dilinde “neredesin?”  anlamına gelmektedir. Wikki en büyük kaynaktır ve yaklaşık 13.0 metre genişliğinde ve 1.9 metre derinliğindedir. Her gün Gaji nehrine 21.000.000 litre temiz kaynak suyu akar.  Kaynak, hem  gündüz hem de gece boyunca 31.1 ° C'lik sabit bir sıcaklığa sahiptir.

Kampta yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri bu sıcak su kaynaklarına girmek ve  yüzmektir. Ortam çok güzel olarak dizan edilmiş olup günün her saati kullanmak mümkündür.
Bazen yağan yağmur altında sıcak suyun içinde olmak gayet güzel bir durum olmaktadır. 
Diğer sıcak su kaynakları Dimmil, Gwana ve Mawulgo kaynaklarıdır. Beşinci bir kaynakolan Tungan Maliki, parktaki tek soğuk su kaynağıdır.

Batı Afrika savanının kalbindeki konumu, turistlerin ve tatilcilerin doğal ortamlarında yaban hayatı izlemesi için eşsiz bir yer haline getiriyor. Yankari aslen 1956'da bir oyun parkı olarak inşa edildi. Ancak daha sonra 1991'de Nijerya'nın en büyük milli parkı olarak belirlendi. Nijerya'daki turistler için en popüler yerlerden biridir. Bu nedenle turizm ve ekoturizmin gelişmesinde ve tanıtımında önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda Batı Afrika'nın en popüler eko-destinasyonlarından biridir. 

Ekoturizm
Ekoturizm veya ekolojik turizm, birçok küresel çevre kuruluşu ve yardım ajansı tarafından
sürdürülebilir kalkınmaya bir araç olarak tercih edilmektedir. Ekosistemleri koruyarak biyolojik çeşitliliğin korunmasını teşvik eder ve ana cazibe merkezleri olarak yerel kültür, flora ve faunaya sahiptir. Yankari Milli Parkı bu kriterleri yerine getirmektedir.
2000 yılında Yankari Milli Parkı, 100'den fazla ülkeden 20.000'den fazla turisti ağırladı. Bu, onu Nijerya'daki en popüler turistik yer yapmaktadır. Uygun şekilde yönetilirse, Nijerya'da turizmin geliştirilmesi ve tanıtımında önemli bir rol oynayabilir. Batı Afrika'da, vahşi hayvanların doğal ortamlarında korunduğu kalan birkaç alandan biridir.

Turistik tesisler
“Wikki Kampı” parkın turizm merkezidir. Ana giriş kapısından yaklaşık 42 kilometre uzaklıkta yer alan kamp, 24 saat yüzmeye açık olan Wikki ılık baharının yanına inşa edilmiş ve adını almıştır. `` Başkanlık '' süitlerinden,  gençler için yurtlara kadar farklı büyüklük ve mimaride 110 mobilyalı dağ evi vardır. Kampta ayrıca bir restoran, bar ve konferans merkezi  bulunmaktadır.
Kamptaki imkanların güzel olduğu söylenebilir ancak hizmetler konusunda aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir.

Günlük safari gezileri, kamptan en az iki kez kalkmaktadır. Kamptaki müze, çeşitli deriler, dişler, kemikler ve parktan tamamen monte edilmiş doldurulmuş oyunlarla dolu. Aynı zamanda bir koruma merkezi görevi görürken avcılık malzemeleri ve kaçak avcılardan alınan tuzaklar sergilenmektedir.

Kampta ilk gelenler için oldukça ilginç ve bir kısmı içinde korkunç denilebilecek olay maymunların insanların elindeki yiyeceklere saldırmasıdır. Elinizde görünecek şekilde bir yiyecek var ise hayvanlar ona saldırmaktadırlar. En kolay yöntem yiyecekleri onlara vermek olacaktır. Sair zamanlarda maymunların ve domuzların kampta dolaşmalarında insanlara herhangi bir zarar verdiklerine şahit olmadık. Yine sabah vakti kamp içinde dolaştığınız zaman geyik sürülerini görmeniz mümkündür. 
Kamp içerisinde bir camii de bulunmaktadır. Beş vakit ezan okunan camide Cuma namazlarıda kılınmaktadır.

Coğrafya
Yankari Milli Parkı, Sudan Savannah'ın güney kesiminde yer almaktadır. İyi gelişmiş ormanlık yamalara sahip savan otlaklarından oluşur. Aynı zamanda, çoğunlukla 200m ile 400m arasında değişen bir tepeler bölgesidir.
Yağmur mevsimi Mayıs'tan Eylül'e kadardır. Sıcaklıklar 18 ° C ile 35 ° C arasında değişir. Kuru mevsimde, Harmatan rüzgarı Sahra'dan esiyor, genellikle tozlu gökyüzü getiriyor ve gece sıcaklıkları 12 ° C'ye kadar düşüyor. En sıcak dönem, sıcaklıkların günde 40 ° C'nin üzerine çıkabileceği Mart ve Nisan aylarında düşer.
Kuru mevsimde, parkta daha büyük yaban hayatı Gaji nehrine ve kollarına bağlıdır. Bu
nehir tek havzadır ve parkı ikiye böler. Kuru mevsimde filler tarafından kullanılan Gaji Nehri Vadisi'nin yaklaşık 40 kilometrekarelik bir alan olduğunu tahmin edilmektedir Yılın bu zamanında filleri görme şansını artırır. 
Parkın ana girişi Dindima'ya yaklaşık 29 km uzaklıktaki Mainamaji köyündedir.

Vahşi Hayat
 Yankari Milli Parkı, Filler, değişik türde maymunlar, antilop, , Batı Afrika aslanı, Afrika mandası, su kuşu, su aygırı gibi 50'den fazla memeli türü için önemli bir sığınaktır. Aslan nüfusu yok olma eşiğindedir. 2011 yılında parkta sadece 2 aslan kaldı. Uzun süredir parkta soyu
tükendiği varsayıldı, ancak Nisan 2017'de bir yetişkin erkek kamera tuzağına yakalandı.
Parkta ayrıca 350'den fazla kuş türü bulunmaktadır. Bunlardan 130'u ikamet ediyor, 50'si göçmen ve geri kalanı Nijerya'da yerel olarak hareket eden Afrika içi göçmen kuşlardır. Bu kuşlar arasında gagalı leylek, gine tavuğu, gri Kartallar ve ak balıkçıl bulunmaktadır.
Yankari, 2005 yılında 300'den fazla olduğu tahmin edilen Batı Afrika'daki en büyük fil
popülasyonlarından birine sahip olduğu kabul ediliyor.

Tarihi
Yankari Milli Parkı'nı çevreleyen açık arazi ve köyler, çiftçiler ve çobanlar tarafından doldurulur, ancak parkta bir asırdan fazla bir süredir insan yerleşimi yoktur. Bununla birlikte, başta eski mağaralar olmak üzere, parkta daha erken insan yerleşiminin kanıtları vardır.
1934 yılında Kuzey Bölge Komitesi, Bauchi Emirliği'nde pilot Game Reserve (Bir av sahası vahşi hayvanların güvenli bir şekilde yaşadığı veya spor için kontrollü bir şekilde avlandığı geniş bir arazi alanıdır.) kurulması için Yürütme Konseyine tavsiyelerde bulundu. Bu, eski kuzey Nijerya Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan bir bakan Alhaji Muhammadu Ngeleruma tarafından desteklendi. Bu süre zarfında, Doğu Afrika'ya seyahat ederken Sudan bir vahşi yaşam parkına yaptığı ziyaretten etkilenmişti.Döndükten sonra, Nijerya'da benzer bir şey kurmak için hamleleri teşvik etti.  
1956'da, Kuzey Nijerya Hükümeti Oyun Koruma alanının oluşturulması planlarını onayladı.
Yankari, o zamanlar Bauchi eyaletinin güneyinde, çok sayıda vahşi hayvanın doğal olarak bulunduğu ve korunabileceği bir bölge olarak tanımlandı. 1957'de bir Vahşi Yaşamı Koruma alanı olarak kuruldu.
Yankari ilk kez 1 Aralık 1962'de Av Hayvanı Koruma Alanı olarak açıldı. O zamandan beri
Kuzey Doğu Eyalet Hükümeti ve ardından Bauchi Eyalet Hükümeti Yankari Av Hayvanı Koruma Alanı'nı yönetti. Park şimdi Ulusal Park Servisi aracılığıyla Nijerya Federal Hükümeti tarafından yönetiliyor. 
1991'de resmi olarak Ulusal Hükümetin 36. Kararı ile bir Milli Park oldu.







































































Bu blogdaki popüler yayınlar

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır