Kadınlar Ülkesi / İsmail Gaspıralı BİRİNCİ BÖLÜM





İsmail Gaspıralı tarafından yazılmış olan “Kadınlar Ülkesi” 10 Ağustos 1890 yılında Tercüman gazetesinde yayınlanmaya başlamıştır.
Distopyanın İronik Modelleri: Kadınlar Ülkesi : Karşı ütopya, kakotopya gibi isimlerle de anılan distopya, ütopyaların ideal düzeninin aksine, baskıcı ve kötü bir düzeni anlatmak için kurgulanır. Toplumsal bir eleştiriyi mekanizması olarak değerlendirilebilecek olan distopyalar, kuralların karşısında olan eleştirel metinler olarak değerlendirilebilir. Bu türde hiciv ve alay temel unsur olarak kullanılır.
Kadınlar Ülkesi, Büyük Sahra çölünde bulunan, medeniyetten, bilim ve teknolojiden yoksun; çirkinliğin, kabalığın hâkim olduğu bir düzeni yansıtır. Kadınların, erkekler üzerinde hâkim ve dışarıya karşı vahşi oluşu, geleneksel toplum yapısının alt üst edilişi, toplumsal cinsiyet ve aile yapısında kadının zorbalıkla erk kurması, distopik bir ülke olarak Kadınlar Ülkesi‟nin özellikleridir.
Bu ülkeyi gördükten ve “şeytan” olarak andıkları bu kadınların fikirlerine tanık olduktan sonra, kendi ülkelerindeki kadınlar ve onların hakları üzerinde düşünmeye başlayan Molla Abbas ve üç Avrupalı, aldıkları bu hayat dersinin hiçbir medresede bulunamayacağını söylerler.
Bu roman, kadınlara yapılanların bir distopya ekseninde ironik olarak aktarılmasıdır. Anlatı boyunca Abbas, kadınlarla ilgili düşünür ve mukayese yapar. Vardığı sonuç, kendi ülkelerinde kadınların çeşitli biçimlerde haksızlığa uğradığı ve kadın erkek eşitliğinin tüm dünya halkları için gerekli olduğudur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır