Azerbaycan tehsili: yaxın keçmişe, bu güne ve geleceye bir baxış

Hörmetli oxucular, bu meqalede bir sıra ali mekteblerde İKT-nin tetbiqi ile bağlı heyata keçirilmiş tedbirler barede fikirlerimi davam etdirmek ve İKT sahesinde beynelxalq teşkilatlarla birge reallaşdırılan layiheler barede melumat vermek isteyirem.
...

Fealiyyete başladığı ilk illerden Qafqaz Universitetinde İKT-nin tetbiqine böyük diqqet yetirilmişdir. Bele ki, 1994-cü ilde telebeler üçün 15 kompüterden ibaret ilk laboratoriya yaradılmış, 1995-ci ilde daha müasir kompüterlerden ibaret daxili şebekeli yeni laboratoriya teşkil edilmiş, müellimlerin istifadesi üçün ayrıca laboratoriya qurulmuşdur. İlk defe olaraq 1997-ci ilden Universitet İnternete qoşulmuş, 1998-ci ilde Universitetde kompüter mühendisliyi üzre yeni laboratoriya qurulmuş, her bir müellim kompüterle temin edilmiş, tedris prosesinde multimedia vasitelerinin tetbiqine başlanmışdır. 2009-cu ilde Universitet rehberliyi -prorektor, dekan, dekan müavinleri ve kafedra müdirleri Notebookla temin edilmişdir.
2004-cü ilde Universitetde lokal şebeke- intranet yaradılmışdır. Bu sisteme 500 kompüter daxildir. İki tedris binası arasında fiber optik xetlerle elaqe qurulmuşdur. Merkezi server sistemi fealiyyet gösterir. Lokal şebekede Outbook sistemi ve MSN-den (melumatların ötürülmesi, online xeberleşme) istifade edilir.
Universitetde 1 Elektronika laboratoriyası, 7 Kompüter laboratoriyası, İKT ile techiz edilmiş 4 tedris laboratoriyası vardır. Kompüter laboratoriyasında tedrisle yanaşı, yeni proqramlar yaradılır ve sistemde tetbiqi öyrenilir. Hemçinin Universitetde 3 xüsusileşdirilmiş dil sinfi ve 1 sinxron tercüme laboratoriyası fealiyyet gösterir. Bütün sinif otaqları proyektor ve kompüterle techiz edilmişdir. Burada birbaşa melumat bazasına daxil olaraq ders materiallardan istifade edilir.
Universitetin Merkezi melumat - File Server merkezi sistemine telebe bazası, kitabxana bazası, işçilerin giriş-çıxışı, ses -zeng sistemi, tehlükesizlik bazası, melumat bazası, telebe qiymetlerinin arxiv bazası daxildir.

Tehsil Nazirliyi beynelxalq alemde ali tehsilde islahatlar prosesini diqqetle izleyir ve Azerbaycanda heyata keçirilen addımları da beynelxalq praktikaya uyğunlaşıdırır. Qeyd etmeliyem ki, yaxın 5-10 il erzinde aparıcı ölkelerde ali tehsil temamile informasiya-kommunikasiya texnologiyalarının bazasında qurulacıqdır. Bu, özünü daha çox magistratura ve doktorantura proqramlarında büruze verecekdir. Distant tedris tedricen ali mekteblerde esas tedris modeli kimi tetbiq edilecekdir.
Azerbaycan Respublikası Prezidentinin 22 may 2009-cü il tarixli 295 nömreli Serencamı ile tesdiq edilmiş "2009-2013-cü illerde Azerbaycan Respublikasının ali tehsil sisteminde islahatlar üzre Dövlet Proqramı"nın icrası ile bağlı hazırlanmış Fealiyyet Planında ali tehsil sisteminde informasiya- kommunikasiya texnologiyalarının tetbiqi geniş yer almışdır. Burada mesafeden (distant) tehsilin teşkili, tedris prosesinde informasiya texnologiyalarının tetbiqi üçün elmi-metodiki tövsiyelerin hazırlanması, ali tehsil sisteminde "elektron universitetin", qarşılıqlı informasiya şebekesinin, ali tehsilin vahid informasiya bazasının, ali tehsil üzre xüsusi veb-portalının yaradılması nezerde tutulmuşdur.

(ardı var)

Misir MERDANOV, Azerbaycan Respublikasının tehsil naziri, fizika-riyaziyyat elmleri doktoru, professor

Makalenin tümünü aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

http://www.525.az/new/2009/09/15/read=46473

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır