Türk dili dünya dili olur



Ferqli dillere, xalqlara mensub bu uşaqları birleşdiren meyar onların insan olmaları ve hamısının danışdığı ve ya yarışdığını Anadolu türkcesi idi

Dünyanın115 ölkesinde türk dili ve türk sevgisi ile böyüyen gencler tekce Türkiyenin deyil, Azerbaycanın da potensial dostları, elçileridir.
12 gün davam eden VII Beynelxalq Türkce Olimpiadası bazar günü qalibleri tenteneli mükafatlandırılma merasimi ile başa çatdı. 115 ölkeden gelmiş 700-e yaxın şagird ve daha kiçik yaşlı uşaqlar bu tedbirde öz meharetlerini nimayiş etdirerek tamaşaçıları hem heyran qoydular, hem de duyğulandırdılar. Müxtelif irqe, renge, din ve menevi deyerlere, ferqli dillere, xalqlara mensub bu uşaqları birleşdiren meyar onların insan olmaları ve hamısının danışdığı ve ya yarışdığını Anadolu türkcesi idi. Ankaranın ASKİ idman salonunda keçirilen, dünyanın bütün qitelerine transfer olunan, bu zamana qeder analoqu görünmemiş bu tedbirler Türkiyenin, türklüyün, türk dili ve medeniyyetinin dünyada nece böyük bir süretle inkişaf etdiyini göz önüne sergileyir. Konqodan gelmiş 4 ve 5 yaşlarında qara derili bacıların Türkiyenin dövlet himni olan İstiqlal Marşını bir ağızdan oxumaları tekce Türkiye vetendaşları üçün deyil, bu dili seven her kes üçün ayrıca qürur verici bir menzere idi. Bu menzere hem de dövlet himnine sevgi meselesinde ister türkiyeli, isterse de diger ölkelerin şagirdlerine esil ibret menzeresi idi.
Türkiye Prezidentinden tutmuş sıravi vetendaşa qeder her kes bu tedbirden duyduğu memnunluq ve qürur hissini dile getirir. Her kes bu layihenin memarlarına, iştirakçılarına, yurdunu-yuvasını terk edib Asiya, Afrika, Amerika demeden dünyanın en müxtelif ölkelerine üz tutan, orada mekteb açan, seven, sevilen, insanı sevmeyi öyreden, türk dilini, türk medeniyyetini, alicenablığını böyük uğurla temsil eden fedakar tehsil işçilerine, müellimlere, onlara destek veren iş adamlarına bu qüruru onlara yaşatdıqları üçün öz teşekkürünü ifade edir.
Amerikalı, rusiyalı, afrikalı, yaponiyalı, avstraliyalı, adını bele bilmediyimiz ölkelerden gelmiş şagirdlerin türk milli geyiminde reqs etmeleri, türk dilinde şeir, mahnı ve ya qiraet oxumaları, türk dilinde danışmaları, bu tedbiri keçirenlere, o mektebleri açanlara, Türkiye hökumetine ve xalqına teşekkür etmeleri dünyada yeni bir merhelenin, sülhün, barışın, emin-amanlığın berqerar olmasında yeni güclerin meydana çıxmasını demeye esas verir. Bu şagirdler bir elinde öz ölkesinin, o birinde ise Türkiyenin bayrağını yelleyerek dostluğu, qardaşlığı temsil etdiklerini bildirirdiler.
Dünyanın bu zamana qederki böyük dövletleri ve böyük dilleri melumdur, indi siyahı yenilenir, münasibetlerin güc nisbetinde deyil, sevgi, qarşılıqlı hörmet üzerinde qurulduğu diqqeti çekir. Bir çox dövlet adamlarının da dediyi kimi dünya ölkelerinde fealiyyet gösteren yüzlerle türk liseyinde yetişen gencler Türkiyenin potensial dostu, temsilçisidir. Baş nazir Erdoğan bu mektebleri açan ve orada çalışan fedakar insanları tarixi qehremanlara benzetdi: “Bu qardaşlarımı Osmanlının axınçıları olaraq görürem. Necib Fazil, Mehmet Akif, Nazim Hikmet, Elişir Nevaini dinledik bunların sayesinde. Bütün bunlar üçün onları tebrik edir ve uğurlarının davamını dileyirem.”
2003-cü ilden keçirilmeye başalayan, iştirakçılarının ve temsil olunun ölkelerin sayı ilbeil artan bu olimpiadanın iştirakçıları dünya ölkelerinde fealiyyet gösteren Özel Türk Liseylerinin şagirdleridir ve teşkilatçılar müxtelif texniki sebebler üzünden bezi ölke temsilçilerinin builki tedbire yetişe bilmediklerini, gelen il qatılacaqlarını bildirdiler.
Öten il Azerbaycan temsilçisi Xedice Elizade mahnı müsabiqesinde birinci yeri tutmuşdu, builki temsilçimiz ise ikinci yere layiq görüldü. Temsilçilerimiz müxtelif nominasiyalar üzre mükafatlar qazandılar.
Bu olimpiadada qalibler mükefatlandırıldı, bu menzerenin meydana çıxmasında, bu meyvenin yetişmesinde emeyi olmuş insanlar sevgiyle xatırlandı. Bir vaxtlar bu liseylerde çalışmış, burada özüne ömür-gün yoldaşı seçmiş, şagirdlerin sevgi ruhunda yetişmesine bütün gücü ile destek vermiş ve tutulduğu amansız xestelikle iki körpesini yadigar qoyub dünyadan köçmüş eslen Ağdaş rayonundan olan bacımız Gülnar xanımın adına verilmiş xatire mükafatını heyat yoldaşı Bülend bey aldı. Dünyanı ölke-ölke gezen, bu liseylerin qurulması üçün her cür fedakarlığa qatlanan, servetini, sağlığını, göz nurunu, elinde olan her cür imkanlarını seve-seve feda eden könül insanı, sevgi abidesi Hacı Kamal Erimezin adına verilen xatire mükafatını ise onun oğlı qebul eledi.
Tedirde Azerbaycandan bir qrup ziyalı ve media nümayendeleri de iştirak edib.
Olimpiada iştirakçıları iki gün Türkiyeni gezdikden sonra sabah xoş teessüratlarla ölkelerine dönecek.
Teessüratlar

Nuşirevan Meherremli (MTRŞ sedri):
Çox böyük bir tedbir idi. Türk dilinde dünyaya dostluq, sevgi mesajının verilmesi qürur doğurur. Bu olimpiada böyük teşkilatların göre bilmediyi işi gördü. Orada gördüyümüz menzerelerden çox duyğulandıq. İnanıram ki, bu tedbir her il davam edecek, türk dilinin dünya dili olmasında mühüm rol oynayacaq.

Reşad Mecid (”525-ci qezet”-in baş redaktoru):
Men o olimpiadada tarixi hadiselerin şahidi oldum. 115 ölkeden gelmiş uşaqların türk dilinde mahnı, şeir oxumasından çox duyğulandım. Xüsusile tedbirin sonunda bütün iştirakçıların birlikde türk dilinde “Yeni bir dünya” mahnısını oxumaları bizi daha çox heyecanlandırdı. Bir sözle çox möhteşem bir tedbir idi.

Baheddin Heziyev (”Bizim yol” qezetinin baş redaktoru):
Bu olimpiada tekce Anadolu türkcesinin deyil, eyni zamanda Azerbaycan türkcesinin de tebliği istiqametinde atılmış çox mühüm addımdır. Gördüklerimden qürur duydum, teşkilatçıları tebrik edirem.

Cevdet Yılmaz (dövlet naziri):
Türkcemizin dünya dili olması, ölkemizin diger ölkelerle elaqelerinin möhkemlenmesinde Türkce Olimpiadasının çox önemli bir fealiyyet olduğuna inanıram.

Prof. Tomas Mişel (teoloq):
Türk edebiyyetının mirasına heyranam. Burada mükafat aldığım üçün çox memnunam.

Hüseyn Çelik (keçmiş tehsil naziri):
Bu olimpiada dünyanı Türkiyeye daşıyan, Türkiyeni dünyaya daşıyan möhteşem bir fealiyyetdir. Tek kelme ile bir medeniyyet şölenidir. Daha da genişlenerek davam etmesini arzulayıram.

Prof. Rostislav Rıbakov (Rusiya EA şerqşünaslıq institutunun direktoru):
Her bir rusun ikinci dil olaraq mütleq türk dilini öyrenmesi lazımdır. Nümune olaraq, menim nevem her iki dili bilir ve bu an menim dediklerimi tercüme edir.

Prof. Durmuş Boztuğ (Tunceli Universitetinin rektoru):
Dövlet müessiselerinin milyonlarla dollar serf ederek ede bilmediklerini yerine yetiren bu fealiyyeti teşekkür duyğusu ile qarşılayır, bu işde zehmeti olan her kesi tebrik edirem.

www.zaman.az

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

VİCDAN SUSTUĞUNDA : Download PDF