Genc Mühendislerin Yay Mektebi

Xezer Mühendisleri İctimai Birliyi (Caspian Engineers Society) esasen xaricde tehsil almış, hazırda müxtelif transmilli şirketlerde çalışan, müasir texnologiyalara yiyelenmiş genc azerbaycanlı mühendisler terefinden yaradılmışdır. Birliyin esas meqsedi Azerbaycanda ve regionda mühendisliyin, texnologiyaların ve elmin inkişafına tövhe vermekdir. Mühendislik tehsilinin inkişafı, müasir texnoloji metodların transformasiyası, senaye dünyası ve elmi merkezlerin iş birliyinin teşkili, beynelxalq texnoloji standardlara uyğun qiymetlendirmelerin aparılması, ölkede mühendislik felsefesinin tebliği ve genc mühendislerin profesional beynelxalq status almasını temin etmek teşkilatın prioritet vezifelerine daxildir.

XMİB-in hazırda heyata keçirdiyi davamlı layiheler esasen universitet telebeleri ile işe yönelmişdir. XMİB-in teşkil etdiyi heftelik seminarlarda, senaye müesselerine ekskursiyalarda, profesional mühendisler ile teşkil olunan müzakire klublarında telebeler hevesle iştirak edirler. Bu layihelerin davamı olaraq XMİB 22-28 iyun arası Qafqaz Universiteti ile birge, Azerbaycan Respublikası Dövlet Neft Şirketinin desteyi ile universitet telebeleri üçün “Genc Mühendislerin Yay Mektebi”-ni teşkil etmişdir. Yay Mektebi praktikası Qerb ölkelerinde geniş istifade olunur. Bu qısa müddetli mekteblerde tedris adi universitet tehsilinden tedris üsullarına göre çox ferqlenir, çünki vizual meşğeleler, komanda halında çalışmalar, interaktiv teqdimatlar, debatlar, real senaye modelleri, müasir texnologiya tetbiqi misallarında geniş istifade olunur.

Yay Mektebinde iştirak üçün Azerbaycanda ve xaricde tehsil alan 200-e qeder telebe müraciet etmişdir. İmtahanlar ve müsabiqeler esasında 24 telebe 7 günlük Yay Mektebinde iştirak etmek hüququ qazanmışdır. 7 günlük proqram erzinde geoloji araşdırma metodları, neft ixracı ve emal texnologiyaları, alternativ enerji istehsalı üsulları, informasiya texnologiyaları, inşaat, gemi ve aviasiya mühendisliyinin real senaye tetbiqi haqqında teqdimatlar verilmişdir. Alınan bilikleri möhkemlendirmek üçün komanda halında müxtelif senaye problemi helleri, texniki iqtisadi esaslandırma meşqeleleri, senaye müessiselerine ekskursiyalar ve workshop-lar keçirilmişdir. Yay Mektebinin proqramının tedrisinde xaricde nüfuzlu universitetlerden mezun olmuş genc mütexessisler iştirak etmişdir. Teqdimatçılar ve meşğeleleri teşkil eden mühendisler arasında Massachusets İnstitute of Technology, Moskva Dövlet Universiteti, Oxford Universiteti, Manchester Universiteti, Florida Universiteti, Bath University, Orta Doğu Texnik Universiteti ve Boğaziçi Universiteti mezunları olmuşdur. Bu mühendisler hazirda Dövlet Neft Şirketinde, BP-de, Halliburtonda, Schlumbergerde ve diger şirketlerde çalışırlar. Yay Mektebinde iştirak hüququ qazanmış telebeler esasen Azerbaycan Dövlet Neft Akademiyası, Qafqaz Universiteti, Xezer Universiteti ve Orta Doğu Texnik Universitetinden olmuşdur. Telebeler bütün mekteb proqramında hevesle iştirak etmişler. Telebelerin ümumi seviyyesi mütexessisler terefinden çox yüksek qiymetlendirilmişdir.

Telebeler üçün derslerden sonra maraqlı sosial proqram da teşkil olunmuşdur.

Receb Rzayev


Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır