Olimpiada iştirakçıları dünyanın ekoloji temizliyine nail olmaqda israrlıdırlar

Bu ilin ölkemizde “Ekologiya ili” elan olunmasi ile bağlı ister dövlet, isterse de qeyri-hökumet qurumları terefinden müxtelif sepkili tedbirler keçirilir. Azerbaycan Dövlet Neft Şirketi, İctimai Televiziya ve Radio Yayımları Şirketi, Tehsil Nazirliyi, Ekologiya ve Tebii Servetler Nazirliyinin desteyi ve “Çağ” Öyretim Şirketinin teşkilatçılığı ile 4-cü defe ölkemizde keçirilen Etraf Mühitin Mühafizesi Olimpiadası (INEPO-EUROASIYA) da bele tedbirlerden biridir.


Dünen Bakı El Oyunları Sarayında 33 ölkeden 300-e yaxın şagirdin iştirak etdiyi Etraf Mühitin Mühafizesi IV Beynelxalq Layihe Olimpiadasının (INEPO-EUROASIYA) açılış merasimi keçirildi. Merasimin qırmızı lentini Dövlet Neft Şirketinin prezidenti Rövneq Abdullayev ve “Çağ” Öyretim Şirketinin prezidenti Enver Özeren kesdiler.

Ayrı-ayrı qıtelerin rengleri bir yerde...

Stendleri gezerken müxtelif bölgelerden gelmiş ferqli renglerdeki uşaqların bir-biri ile mehriban söhbetleri diqqet çekirdi. Beyazbenizli bir avropalının Afrikadan gelmiş qaraderili bir şagirdle dialoqu bu bilik yarışının hem de yeni dostluqlara körpü olmasından xeber verirdi. Cenubi Afrikanın “Settlevs Agricultural high School” mektebinin 12-ci sinfinde tehsil alan Luki Matjeke (o, olimpiadaya isti erazilerde xüsusi istixanalarda müxtelif bitkilerin yetişdirilmesi layihesi ile qatılıb) bizimle söhbetinde bilik yarışının yüksek seviyyede teşkili ile yanaşı, gelecek perspektivlerinden de danışdı. Bildirdi ki, bu kimi layihelerinin heyata vesiqe alması üçün de seyle çalışacaq. Daha sonra o dedi: “Bele olimpiadalar dünyagörüşümüzün formalaşmasında, dünyanın ferqli qitelerinin uşaqları ile elaqe qurmaqda da önemli rol oynayır. Geldiyim günden burada özüme o qeder dost qazanmışam ki... İnanıram ki, burada baş tutan tanışlıqlarımız uzunömürlü olacaq”.

“Hündür binalar komfortu aşağı salır”

Polşanın “Meridian İnternational Schools” mektebinin 9-cu sinif şagirdleri - Alisa Ruzsak ve Anna Maqrodzkanın “Kiçik klimatı nece deyişek ve şeherleri nece tikek?” adlı layiheleri de sergini seyr edenlerde maraq doğururdu. Stentdeki layihe kompyuter effektleri ve rengli maketlerle de techiz olunmuşdu. Onlar bu layiheleri barede melumat vererken bildirdiler ki, her bir yaşayış menteqesinin tikintisinden evvel onun mikroiqlimi nezere alınmalı, layiheler lazımi formalarda tertib olunmalıdır. Layiheçiler “Mikroiqlim Bakıdakı hündür binalara nece tesir edir? sualımıza ise bele cavab verdiler: “Bakıda hündür binalar çoxdur. Bu da yaşayış menteqelerinde komfortu aşağı salır”.

Münsifler heyeti razı qaldılar

20-ye yaxın ölkeden gelmiş münsifler heyeti stendlere yaxınlaşaraq, layiheleri müxtelif aspektlerden qiymetlendirirdiler. Mingeçevir şeherinin 13 saylı mektebinin şagirdleri - Qoşqar İsgenderov ve Vesile Eliyevanın teqdim etdikleri layihe ile etraflı tanış olan münsiflerden biri - Azerbaycan Dövlet Aqrar Universitetinin kafedra müdiri, professor Zaur Hümbetov budefeki bilik yarışının daha maraqlı olduğunu dile getirdi: “Olimpiadaya müxtelif ölkelerden bir-birinden maraqlı layiheler teqdim olunub”. O, bele tedbirlerin Azerbaycanın dünya miqyasında tanınmasında mühüm rol oynadığını da söyledi. Türkiyenin Egey Universitetinin kimya mühendisliyi kafedrasının müdiri, “Ekologiya” jurnalının redaktoru, professor Zefer Ayvaz artıq üç ildir ki, Bakıda keçirilen ekologiya olimpiadasında münsif qisminde iştirak etdiyini, layihelerin keyfiyyetinin ilden-ile artdığını vurğuladı: “Gencler dünyanın ekoloji temizliyine nail olmaq üçün müxtelif yollar aramaqda israrlıdırlar. Bu da bizim geleceyimize, gencliyimize ümidimizi artırır”. Onun sözlerine göre, son iller ekologiyaya diqqetin artması olduqca teqdirelayiqdir.

Etraf Mühitin Mühafizesi IV Beynelxalq Layihe Olimpiadasının (INEPO-EUROASIYA) layihe koordinatoru Unal Akçay ise bizimle söhbetinde builki sergiye hem de daha çox izleyicinin geldiyini bildirdi: “Hetta layiheleri almaq da isteyirler”.

Qeyd edek ki, stendlerin nümayiş olunduğu zalda “Qafqaz” gimnaziyasının I-II sinif şagirdlerinin iştirakı ile müxtelif çıxış ve kompozisiyalar da teqdim olunurdu.

Melumat üçün bildirek ki, bu gün Bakı El Oyunları Sarayında olimpiadanın qaliblerinin mükafatlandırılma merasimi keçirilecek.

http://www.zaman.az/az/newsDetail_getNewsById.action?newsId=30024

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azerbaijan - GOV - Azerbaijan to Host an International ICT Conference

Özəl və dövlət ali təhsil məktəbləri arasındakı fərq

Ən yüksək keçid balı Qafqaz Universitetinin birinci qrupuna daxil olan kompüter mühəndisliyi ixtisasındadır